Z Rhodu se vrátili první Češi. Přišli jsme o téměř všechny věci, říká rodina s dětmi

[chooze:gallery;value:32494]

​Zhruba čtyři tisíce českých turistů se podle ministerstva zahraničních věcí nachází na Rhodu, kde aktuálně zuří mohutné požáry. V noci na pondělí se podařilo stovkám z nich dostat zpět do Česka. O dva repatriační lety pro své klienty se postaraly cestovní kanceláře Čedok, Exim Tours a Fischer ve spolupráci s aerolinkou Smartwings.

Několik turistů se po příletu svěřilo, že pomoc nebyla příliš koordinovaná a od delegátů neměli téměř žádné informace. "Bohužel ta situace byla tak strašná, že ani ta cestovní kancelář... měli hodně práce. Nikdo nic nevěděl, ani my. Strašný chaos, panika," prozradila mladá žena. "Jsme rádi, že jsme doma," doplnila.

[chooze:article;value:514536]

​"Evakuace probíhala docela zmateně. Šli jsme asi dva kilometry někam, nikdo nám nedokázal říct, jestli nás tam někdo nabere. Došli jsme na nějakou křižovatku, kde nás policie hnala zpátky na pobřeží. Nakonec jsme chytili autobus, který nás odvezl o kus dál do jinýho hotelu, kde byly asi tak dva tisíce dalších lidí. Ale perfektně se o nás postarali, přestože měli plno. Spali jsme na zahradě," popsal zážitek muž, který byl na Rhodu se svou rodinou. 

Přišli o téměř všechny věci

Někteří se do Česka vrátili bez svých zavazadel a téměř všech svých věcí. "Doklady máme, věci zůstaly v hotelu. Takže máme to, co máme na sobě, trošku se nám to prodražilo," prozradil na letišti tatínek, zatímco v náruči držel malé dítě. Celá rodina na sobě měla pouze lehké oblečení a ručníky. "Byla to velmi nepříjemná situace. Ale musím říct, klobouk dolů před Řeky," doplnil muž. 

Pomoc od místních pochválili i další Češi. "Kdybychom dělali to, co nám radila naše cestovka, tak bychom se tam asi udusili. Komunikovali, ale o situaci nevěděli téměř nic. Nevěli, jak to řešit. Velký dík místním, kteří pomáhali. Spali jsme na zahradě u hotelu, kam jsme se dostali díky německé cestovce. Dovolená zkrácená o tři dny, ale jsme všichni s rodinou doma zdraví a ta cena je nevyčíslitelná," svěřila se jiná rodina. 

[chooze:article;value:514568]

​Zkrácené dovolené nelituje ani mladý pár, který se také nočním repatriačním letem vrátil domů. "Bylo to strašidelný, báli jsme se, že se odtamtud nedostaneme. Museli jsme jít ven před hotel a všechno si zjistit sami, aby nás vůbec evakuovali," konstatovala dívka.

Mnoho dalších Čechů zůstává na ostrově. "Další klienty budeme řešit postupně dle možností, které budeme mít k dispozici," informují na svých webových stránkách cestovní kanceláře Fischer a Exim Tours. "Osobám, které neodletí domů, zajišťuje Čedok náhradní ubytování. V tuto chvíli se chystají další návraty podle původního plánu," sdělila za CK Čedok její mluvčí Kateřina Pavlíková. 

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že pokud naplánované repatriační lety nebudou stačit, pomůže občanům i samotný stát. "Ministryně obrany mi potvrdila, že armádní letadla jsou připravena okamžitě odletět do Řecka, pokud si to situace vyžádá," prohlásil v neděli večer. 

Kromě call center cestovních kanceláří se lidé mohou obracet také na nouzové linky:

  • Velvyslanectví Athény: +30 694 473 37 69
  • Ministerstvo zahraničních věcí ČR: +420 222 264 240

Doporučuje se i registrace v systému DROZD, kde turisté od ministerstva dostávají důležité informace a upozornění. 

Od neděli hoří na dalším řeckém ostrově Korfu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.