Nejvyšší výstraha! Českem se ženou extrémní bouřky, varují meteorologové

Pondělní odpoledne a večer se na velké části Česka nese ve znamení bouřek. ČHMÚ vydal výstrahu před silnými bouřkami. Výstraha začala platit v pondělí poledne a končí až o půlnoci.

Rychlost nárazů větrů odhadují meteorologové na některých místech více než 75 kilometrů za hodinu. Padají také kroupy. "Pozorujeme extrémně silnou levostáčivou supercelu na Kyjovsku, postupující k severovýchodu. Je zde možnost krup i kolem 5 centimetrů a lokální škody způsobené silnými downbursty," varuje ČHMÚ.

[chooze:article;value:514284]

Výstraha se týká především Moravy, Slezska a jižních Čech. Silné bouřky udeřily na území Jihočeského, Plzeňského (Sušice, Horažďovice), Jihomoravského, Zlínského, Olomouckého (Uničov, Šternberk, Olomouc, Litovel, Hranice, Konice, Přerov, Lipník nad Bečvou, Prostějov), Moravskoslezského kraje a Vysočiny (Bystřice nad Pernštejnem, Humpolec, Pacov, Pelhřimov, Jihlava, Velké Meziříčí, Třebíč, Náměšť nad Oslavou, Telč, Moravské Budějovice).

Silná bouřka se po poledni objevila v Ústeckém kraji, nad Litoměřicemi, a postupuje dál na východ Čech. Podle výstrahy by měla k večeru zasáhnout i Děčín, Českou Lípu, Liberec a Semily. Meteorologové kvůli přívalovým dešťům varují před nebezpečím rozvodnění malých toků a zatopením sklepů. Místy by se mohly objevit i kroupy. 

To nejhorší ale zažívají obyvatele žijící v částech Jihomoravského (Bučovice, Slavkov u Brna, Vyškov) Zlínského (Kroměříž, Otrokovice, Bystřice pod Hostýnem, Holešov, Valašské Meziříčí, Zlín) a Olomouckého kraje (Hranice, Lipník nad Bečvou, Litovel, Olomouc, Prostějov, Přerov). Tam zuří extrémně silné bouřky. Nejvyšší stupeň nebezpečí bouřek v Česku má trvat až do 18:30 a lidé mají počítat se škodami na majetku. 

Největší nebezpečí představuje vítr, který může strhnout stromy a větve na silnice nebo na elektrické vedení. Řidiči by měli v bouřce jet pomaleji a opatrně vzhledem k rizikům, které s sebou bouřky přináší. Jen v Jihomoravském kraji už vyjížděli hasiči celkem 31krát. Nejčastěji, 14krát, vyjížděli na Břeclavsku. Jde především o popadané stromy.

Výstraha před bouřkami je navíc spojená ještě s výstrahou před vysokými teplotami, která platí na téměř stejném území. "Hned v pondělí budou na jižní Moravě silné bouřky i teploty okolo 34 stupňů Celsia. Odpolední teploty budou v široké škále," varuje meteoroložka Dagmar Honsová.

Výstraha před vysokými teplotami, které v odpoledních hodinách dosahují až 31 stupňů, platí do pondělních 21 hodin. Vztahují se na Středočeský (Čáslav, Kolín, Kutná Hora, Lysá nad Labem, Nymburk, Poděbrady), Královéhradecký (Dobruška, Dvůr Králové nad Labem, Hořice, Hradec Králově, Jaroměř, Jičín, Kostelec nad Orlicí, Náchod, Nová Paka, Nové Město nad Metují, Nový Bydžov, Rychnov nad Kněžnou), Pardubický, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj a Vysočinu (Bystřice nad Pernštejnem, Havlíčkův Brod, Humpolec, Chotěboř, Jihlava, Moravské Budějovice, Náměšť nad Oslavou, Nové Město na Moravě, Světlá nad Sázavou, Telč, Třebíč, Velké Meziříčí, Žďár nad Sázavou).

Kvůli suchu proto hrozí i nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení života. Odborníci v tomto počasí radí nerozdělávat oheň a dbát na úsporné hospodaření s vodou. 

Vysoké teploty však nejsou jediným rozmarem počasí, který bude představovat problémy. Meteorologové očekávají, že v úterý teploty prudce spadnou na úroveň okolo 22 stupňů. "Očekáváme také dopoledne na většině území Česka déšť," dodala Honsová.

V pátek večer se přes Olomouc přehnaly silné bouřky (21.7. 2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.