Ukrajinci selhali, prohlásil Putin. Lukašenko pohrozil napadením Polska

Lukašenko přijel za Putinem do Petrohradu, informovala agentura TASS. Jednali především o válce na Ukrajině, před kamerami shazovali protiofenzivu, kterou Kyjev zahájil před měsícem s cílem získat zpět okupovaná území.

"Žádná protiofenziva neexistuje," prohlásil Lukašenko. Putin ho opravil: "Existuje, ale selhala na celé čáře.

[chooze:article;value:514319]

Je sice pravda, že i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přiznal, že armáda nepostupuje tak rychle, jak by si představoval, dílčích úspěchů už ale dosáhla.

​Putin a Lukašenko se setkali poprvé od nezdařené vzpoury šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina z konce června. Běloruský prezident poskytl jemu a jeho žoldákům azyl. Domluvil, že když složí zbraně, Putin je nenechá zabít.

Na běloruském území má být přibližně 10 tisíc wagnerovců. "Možná bych to neměl říkat, ale udělám to. Docela nás zneklidňují, protože chtějí táhnout na Varšavu," pohrozil Lukašenko nepřímo útokem na Polsko.

[chooze:article;value:514444]

"Pořád nám opakují, že chtějí na Západ. Tak jsem jim doporučil exkurzi do Varšavy," smál se. "Držím je na uzdě, jak bylo domluveno. Bělorusko je tam nepustí," dodal pak už s vážnou tváří.

Polákům už tento týden vyhrožoval Putin, když prohlásil, že půlku území dostali darem od Stalina. "Naši přátelé ve Varšavě na to asi zapomněli. Tak jim to připomeneme," řekl.

Putin už se ani nesnaží nic skrývat. Před kamerou se málem udusil:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.