Smažený sýr je českým fenoménem. Původně šlo o pokrm pro vyšší vrstvy

Křupavý, zlatavý a smažený pokrm, který si můžete dát snad v každé české restauraci, tedy smažený sýr. Když je podávaný s vhodnou přílohou, domácí tatarkou a ideálně se při konzumaci táhne, může prý dojít až k explozi chutí. U řady z nás jsou rázem myšlenky na jakoukoliv dietu tytam.

Přestože v Česku je smažený sýr fenoménem, u nás překvapivě nevznikl. Historii má ale poměrně dlouhou. "Údajně snad nejstarší recept pochází dokonce až z 13. století a je to recept, který byl ve Friulsku, což je vlastně ta nejsevernější část severní Itálie," vysvětlil historik stravování Martin Franc.

V československých hostincích byl smažený sýr připravován od 30. let 20. století a v počátcích byl považován za pokrm pro vyšší vrstvy. 

[chooze:article;value:514492]

Na přípravu a následné smažení této lahůdky existuje spousty tipů. V pohostinství v Brandýse nad Labem sází na pestrost. "Připravujeme sýr goudu a čedar. Je to z toho důvodu, aby tady byly alespoň dva druhy v jedné nabídce toho jídla," sdělil šéfkuchař Karel Zmeškal.

Jeho specialitou je, že využívá na trojobal hned dvě strouhanky. "Jednu klasickou a k tomu přimíchávám strouhanku z tmavé bagety," prozradil.

V Korunní ulici v pražských Vinohradech si s oblíbeným fenoménem umějí vyhrát a mají i vlastní vychytávky. "V trojobalu máme polohrubou mouku, pak vejce a pak směs polohrubé mouky a strouhanky a smažíme ho na přepuštěném másle," upozornil výkonný šéfkuchař Václav Kouba.

Za nejdůležitější v průběhu výroby označuje správnou teplotu při smažení. "Pokud je máslo moc rozpálené, tak sýr vám moc ztmavne a uprostřed je ještě syrový, nedodělá se. Pokud je naopak teplota nízká, tak sýr se spíš uvaří a nemá hezkou křupavou kůrku," poznamenal.

[chooze:article;value:514390]

V hostinci na Masarykově nádraží si lámali hlavu s tím, jak oblíbenou pochutinu vyladit k dokonalosti. Šéfkuchař Lukáš Nechyba se zaměřil na výběr sýru. "Dlouho jsme testovali různé sýry. Vybrali jsme si holandskou goudu, kde je nejvíce tuku, aby byl jemný, samozřejmě domácí strouhanku a vajíčky nešetříme," prohlásil.

Navzdory předsudkům, že jde jen o obyčejný sýr usmažený v trojobalu, si tento pokrm vydobyl své stálé místo na českých jídelních lístcích. Možná jsou jeho historické kořeny v zahraničí, doma je už ale u nás.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.