Cestovky na Rhodos vypravují další zájezdy. MZV varuje před nebezpečím

Tisíce Čechů vyrazily na řecký Rhodos s cestovními kancelářemi a další se tam v následujících dnech chystají. V blízkosti oblasti zasažené požárem mají cestovky více než 1 500 klientů. Během noci pro ně vyšlou speciální letadla.

"Určitě bych lidem doporučil pořádně se informovat o tom, do jaké oblasti na Rhodosu míří, a podle toho reagovat. Pokud míří do té zasažené oblasti, tak komunikovat se svou cestovní kanceláří a vybrat si buď změnu destinace, nebo změnu termínu, anebo vrácení peněz do budoucna, pokud to cestovní kancelář nabídne," poradil mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

"Lety odkláníme nejčastěji na ostrov Kos, ale dokud nemáme jiné informace od státních orgánů, tak vypravíme na Rhodos let s tím, že přiletí klienti a klienti se i vrací," sdělila mluvčí CK Blue Style Lucie Bukovanská.

[chooze:article;value:514553]

Většina cestovních kanceláří ruší lety na následující dny těm, kteří měli letět do požárem zasažených oblastí, a snaží se nabízet náhradní dovolené v jiné destinaci, případně odklad na jinou dobu.

"V tuhle chvíli jsme obvolali klienty, kteří měli odlétat na jih ostrova zítra, všem jsme nabídli buď bezplatné storno, nebo změnu zájezdu za jiný, takže do té destinace odletět nemusí. Stejně tak budeme postupovat i se středečními lety. Dál vyhodnocujeme tu situaci, čekáme, jak se ta situace vyvine, ale určitě nikoho nebudeme posílat do těch zasažených oblastí, kde by jim hrozilo nebezpečí," informoval mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

"V tuto chvíli nenabízíme zájezdy do těch konkrétních, kde byly ty hotely evakuovány. Těm klientům jsme nabídli změnu termínu nebo destinace a budeme to s nimi řešit v následujících dnech. Co se týká těch dalších lokalit, tak tam ta dovolená pokračuje bez omezení," uvedla mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková.

[chooze:article;value:514535]

Ministerstvo zahraničí vyslalo na Rhodos dva členy speciálního konzulárního týmu a dva hasiče. Ti budou pomáhat s repatriací českých občanů. "Konkrétní oblasti jsou vyvěšeny na našem webu, takže tam je možné se informovat a podle toho zvážit odlet na Rhodos, ale naše domluva s cestovními kancelářemi byla jasná ráno. Nebudou vozit klienty do těch míst, která jsou zasažena," prohlásil Martin Smolek z ministerstva zahraničí. 

Vysoké nebezpečí požáru podle ministerstva platí pro celý ostrov. Přímo na svém webu zmiňuje oblasti Kiotari, Gennadi, Pylonas, Laerma, Lardos, Lindos, Kalathos, Malona, Asklipeio, Peukous, Massari a Charaki.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.