ŽIVĚ: Poslanci jednají o penzích. Vláda lže a chce brát důchodcům peníze, řekl Babiš

[chooze:gallery;value:32478]

​Jako první při pátečním třetím čtení změn v penzích ve Sněmovně nastoupil s přednostním právem k pultíku předseda ANO Andrej Babiš. "Pan Jurečka navrhuje, aby naši důchodci dostali méně peněz a pracovali déle," prohlásil Babiš. Vládu rovněž obvinil ze lži a vychvaloval úspěchy z dob, kdy byl premiérem. Už ze začátku se do rozpravy přihlásilo 17 poslanců.

"Když se podíváme na vývoj situace českých seniorů, kteří pobírají důchod, jen za poslední rok a půl je nárůst výše důchodů 30 procent a současná výše průměrného důchodu je 20 200 korun. Naprostá většina lidí v této zemi má důchod v rozmezí 18 až 22 tisíc korun," reagoval Jurečka na Babišova slova.

[chooze:article;value:513888]

Jak uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), jako první část důchodové reformy přijdou na řadu valorizace penzí a předčasné důchody. Valorizace penzí se mají do budoucna zpomalit a podmínky pro odchod do předčasného důchodu budou přísnější. Jedná se už o třetí čtení.

Jurečka tento týden vyjmenoval čtyři klíčové body: "Zkracuje se doba pro předčasný důchod z pěti let na tři roky, upravuje se koeficient krácení, zvyšuje se podmínka pro počet pojistných let na 40. Připomínám jenom to, a je to důležité, že starobní důchodci odchází do řádných důchodů a mají odpracováno průměrně 44,5 roku pojistné doby. Pro naprosto drtivou většinu důchodců a lidí, kteří zvažují i třeba předčasný důchod, není tato podmínka vylučující. Valorizovat se bude pouze základní část důchodu," vyjmenoval Jurečka.

​Středeční jednání mělo začít v 9:00, o několik hodin se ale zpozdilo kvůli dlouhým proslovům opozice. Před mimořádnou schůzí kvůli obranné dohodě s USA tak poslancům na projednávání důchodů zůstala asi jen hodina a půl.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.