Zemřel jeden z nejslavnějších amerických hackerů Kevin Mitnick. Bylo mu 59 let

Mitnick se proslavil v 90. letech pronikáním do vládních webových stránek a firemních sítí, včetně společnosti Pacific Bell a krádežemi firemních dat a informací o kreditních kartách, píše BBC. Podílel se také na krádežích tisíců čísel kreditních karet a datových souborů po celé zemi, kromě toho se nabourával do mobilních sítí a útočil na podnikové, vládní a univerzitní počítačové systémy.

FBI se po dvouletém federálním pátrání podařilo Mitnicka dopadnout, načež strávil pět let ve vězení za počítačové a telefonní podvody. Úřady se domnívaly, že měl přístup k firemním obchodním tajemstvím v hodnotě milionů dolarů a vyšetřovatelé ho označili za "nejhledanějšího" počítačového hackera na světě. Po propuštění v roce 2000 se však znovu stal nejen uznávaným hackerem, ale i konzultantem v oblasti kybernetické bezpečnosti a autorem.

[chooze:article;value:508837]

Jeho zatčení vyvolalo v hackerské komunitě hnutí "Osvoboďte Kevina", které za něj lobbovalo, mimo jiné i shromážděním před věznicí, kde si odpykával trest. Po propuštění z vězení se stal "white hat" hackerem, spisovatelem a řečníkem. Cílem hackera "bílého klobouku" je využít své dovednosti a identifikovat zranitelnosti nebo bezpečnostní problémy organizací k testování bezpečnostních konfigurací.

https://twitter.com/BBCWorld/status/1682145854226853891

Ve svých pamětech Ghost in the Wires z roku 2011 Mitnick popřel, že by své schopnosti využíval ke krádežím nebo zneužívání informací za účelem finančního zisku. "Každý, kdo rád hraje šachy, ví, že stačí porazit soupeře. Nemusíte plenit jeho království nebo se zmocňovat jeho majetku, aby to stálo za to," napsal v knize Mitnick.

V roce 2011 se stal "hlavním hackerem" a spoluvlastníkem společnosti KnowBe4, která nabízí školení o povědomí o bezpečnosti phishingu. O dva roky později založil společnost Mitnick Security Consulting, která poskytovala poradenství v oblasti kybernetické bezpečnosti společnostem z žebříčku Fortune 500 a vládním agenturám.

"Kevin byl originální, většina jeho života se čte jako fiktivní příběh," stojí v jeho nekrologu, kde je mimo jiné uvedeno, že vyrůstal jako geniální a neklidný jedináček v kalifornském San Fernando Valley, měl sklony k rošťáctví, vzdoroval autoritám a miloval magii.

"Kevin navždy zůstane 'nejslavnějším hackerem na světě' a byl proslulý svou inteligencí, humorem a mimořádnými dovednostmi v oblasti technologií, které překonával pouze jeho talent jako originálního 'sociálního inženýra'," uvedla společnost Mitnick Security Consulting v prohlášení.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.