Ukrajinci poprvé použili kontroverzní kazetovou munici, tvrdí Bílý dům

USA ve středu potvrdily, že slíbenou kazetovou munici už má v rukou ukrajinská armáda a podle prvního prohlášení ji už začala používat na frontě. O jejím zapojení do bojů už ve středu informoval také deník Washington Post s tím, že poprvé ji proti okupantům vypálili Ukrajinci na jihovýchodě země ve snaze prolomit dobře opevněné ruské pozice, které zpomalují plánovanou protiofenzivu. 

[chooze:article;value:512340]

"Ukrajinci tyto zbraně už docela efektivně využívají," řekl na tiskovém brífinku zástupce americké vlády pro národní bezpečnost John Kirby. Dodal rovněž, že použití kontroverzní munice už mělo vliv na některé ruské bojové formace a jejich manévrování, informuje agentura Reuters. 

Munici měla podle Washington Post nasadit na rozbití dobře opevněných ruských zákopů. Nejmenovaný vysoký představitel ukrajinské armády deníku také řekl, že by měla být brzy použita u Bachmutu, o který se letos mezi Rusy a Ukrajinci několik měsíců vedou kruté boje. 

[chooze:article;value:513072]

Kazetovou munici zakázalo kvůli možným zásahům na civilní obyvatelstvo víc než 120 zemí. Po vypálení totiž exploduje už ve vzduchu a následně rozptýlí desítky menších bomb na ploše o velikosti zhruba jednoho fotbalového hřiště. Právě jejich rozprostření a nekoordinovanost může zasáhnout i běžné lidi, na které není mířena, a nevybuchlé části munice mohou prostor dál zaminovat na několik let dopředu. 

​S dodávkami ničivé munice Spojené státy údajně dlouho váhaly a podle amerického prezidenta Joea Bidena šlo o "velmi těžké" rozhodování. Schválení dodávek si nakonec vysloužilo kritiku mnoha humanitárních organizací a jejich využití kritizoval i britský premiér Rishi Sunak. Z jejího používání se opakovaně obviňují obě strany konfliktu už od začátku války. 

Rusové ostřelovali jih a východ Ukrajiny, na Krym útočily drony (07/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.