Česko bičovaly bouřky se silným větrem a deštěm. Tvořily se supercely

Velmi silné bouřky hrozily v pátek odpoledne velké části Česka, zejména na jihu Čech a na Moravě. Výstraha trvala od páteční 13. hodiny až do půlnoci.

Pásmo bouřek se nejdříve dostalo nad Pošumaví. "Výrazný střih větru už produkuje první, zatím slabší, supercely. Během odpoledne by se mohly objevit i silnější," upozornil po 14. hodině ČHMÚ na twitteru.

Odpoledne bouřky zasáhly i Vysočinu. Doprovázel je silný vítr a prudký déšť. S tím se lidé potýkali například i v Olomouci. V Písku na jihu Čech dokonce padaly kroupy. Ještě po 22. hodině pršelo a bouřilo v Praze.

Velmi silné bouřky hrozily v Jihočeském kraji, na Vysočině a v částech Jihomoravského (Ivančice, Kuřim, Moravský Krumlov, Rosice, Tišnov, Znojmo, Blansko, Boskovice, Brno, Břeclav, Bučovice, Hodonín, Hustopeče, Kyjov, Mikulov, Pohořelice, Slavkov u Brna, Šlapanice, Vyškov, Židlochovice), Plzeňského (Horažďovice, Sušice), Pardubického (Hlinsko, Česká Třebová, Králíky, Lanškroun, Litomyšl, Moravská Třebová, Polička, Svitavy), Olomouckého (Konice, Litovel, Mohelnice, Olomouc, Prostějov, Šternberk, Šumperk, Uničov, Zábřeh) a Moravskoslezského kraje (Bruntál, Rýmařov).

[chooze:article;value:514285]

Silné bouřky potom předpověděli meteorologové ve zbylých okresech Jihomoravského, Olomouckého, Moravskoslezského a Pardubického kraje, ve Zlínském kraji a v Praze a v částech Plzeňského (Blovice, Domažlice, Horšovský Týn, Klatovy, Nepomuk, Nýřany, Plzeň, Přeštice, Rokycany, Stod, Stříbro, Tachov), Středočeského (Benešov, Beroun, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Čáslav, Černošice, Český Brod, Dobříš, Hořovice, Kolín, Kutná Hora, Lysá nad Labem, Nymburk, Poděbrady, Příbram, Říčany, Sedlčany, Vlašim, Votice) a Královéhradeckého kraje (Dobruška, Hradec Králové, Kostelec nad Orlicí, Nový Bydžov, Rychnov nad Kněžnou).

ČHMÚ varoval před silným vichrem, který mohl v regionech s velmi silnými bouřkami dosahovat až 90 kilometrů v hodině. Napršet mělo i 30 milimetrů ve velmi krátkém čase. Největší nebezpečí představovalo krupobití. Kroupy mohly mít i dva centimetry v průměru.

Meteorologové očekávali obvyklé problémy spojené se silnými bouřemi, jako je například rozvodnění potoků a struh, zatopení podchodů a sklepů nebo podemletí silnic. Silný vítr mohl strhnout stromy a větve na silnice, domy nebo dráty elektrického vedení. ČHMÚ doporučil zabezpečit okna, dveře a skleníky a v žádném případě nevstupovat do rozvodněných toků.

Na mapu výstrahy se můžete podívat zde:

Žena na Třebíčsku natočila zvláštní jev. Jednalo se o raráška:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.