Balkánem se prohnala silná bouře. Zabila šest lidí

[chooze:gallery;value:32459]

​Špatné počasí nejvíc zasáhlo chorvatské hlavní město Záhřeb. Bouře tam poprvé udeřila ve středu ve čtyři hodiny odpoledne. Dva lidé ve městě zemřeli poté, co na ně spadnul strom, informuje web Danas. V obci Cernik na východě Chorvatska ještě v noci přišel o život muž, který se schovával v autě, na ten ale spadl kmen stromu.

Vítr podle chorvatských meteorologů dosahoval v Záhřebu rychlosti až 180 kilometrů v hodině, píše tamní hydrometeorologický úřad. Více než sto lidí se při silné bouři vážně zranilo, doplňuje ABC News. Na několik hodin ve městě vypadával proud a byla zastavena hromadná doprava. Potemnělou oblohu a ničivý vichr místní zachytili také na videích, které se šíří na sociálních sítích. 

Kvůli vysokému počtu telefonátů vyzvali hasiči k opatrnosti. "Apelujeme na občany, aby na krizové linky volali pouze v případě ohrožení života nebo nejvyšší nouzi, dokud nebude situace stabilizovaná," řekl ve středu starosta chorvatské metropole Tomislav Tomašević. Škody, které bouře napáchala, úřady zatím přesně nevyčíslily, s jejich odklízením ale začala pomáhat armáda. 

[chooze:article;value:513967]

Desítky lidí se vážně zranily. V sousedním Slovinsku jednu ženu zabila větev z vyvráceného stromu, informuje agentura Reuters. Vítr tam také poničil a odnesl několik střech. Jeden člověk zemřel i v Bosně, kde bylo podle tamních úřadů zraněno 20 lidí. 

Výstraha před nebezpečným počasím nyní platí i v Srbsku. Tamní meteorologové varovali před takzvanou supercelou, která z Chorvatska přinesla kroupy, déšť a velmi silný vítr nad Bělehrad. V noci na čtvrtek byly některé části srbské metropole bez elektřiny a až do rána bylo zavřené letiště.

Bouře se Balkánem prohnala po týdnech sucha a vysokých teplot, s kterými se tato oblast potýká od začátku léta. 

Obří požár v Chorvatsku. U Šibeniku hořela auta i domy, jadranská magistrála stála (07/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.