Zvyk, který vás na letišti může dostat do problémů. Tohle s telefonem nedělejte

Jedna z věcí, které by se cestující měli na letišti vyvarovat, je používat mobilní telefon na cestě mezi letištním terminálem a samotným letadlem. Mnoho lidí si myslí, že důvodem je to, že by jejich telefony mohly rušit navigační signály letadel. Skutečnost je ale jiná.

"Cestující by se mohli zranit a potencionálně i ostatní, když by při chůzi cestou z letadla používali svůj telefon," vysvětlil webu stuff.co.nz náměstek generálního ředitele pro bezpečnost letectví na Novém Zélandu David Harrison.

Jde hlavně o to, aby lidé byli ostražití a dávali pozor na cestu v zóně, kde se pohybuje nejen hodně aut a lidí, ale především kde se do letadel doplňuje čerstvé palivo.

[chooze:article;value:512600]

​Za to, že budete po cestě z letadla neustále sledovat videa nebo zprávy v mobilním telefonu, žádný velký trest nehrozí. Pokud byste ale při chůzi z předem vyznačené zóny určené pro chůzi vybočili, zaděláte si na problém.

Aby se lidé vyvarovali podobných nepříjemností, měli by je na to letušky a stevardi před přistáním upozornit. Stejně jako na to, že by cestující v prostorách letiště a letadla rozhodně neměli kouřit.

Co se týká telefonů, existuje ještě jedno pravidlo. Mobilní telefon totiž dokáže být pořádně nebezpečný pro celé letadlo. Pozor byste si měli dát ve chvíli, kdy vám telefon zapadne mezi sedadla. Do hledání telefonu byste se totiž rozhodně neměli pouštět sami, ale přenechat to na proškolených letuškách. "Protokol nařizuje, že každý cestující, který upustí nebo ztratí svůj telefon na sedadlech, musí informovat palubní personál, místo aby jej sám hledal," upozornila zkušená letuška pro web sun.co.uk.

[chooze:article;value:513793]

Elektronická zařízení, jako jsou právě mobilní telefony, obsahují lithium-iontové baterie, a jsou tedy velmi hořlavá. Stačí je při nešetrném zacházení omylem poškodit a do prostoru letadla se snadno dostanou hořlavé látky, které mohou způsobit požár.

Proto je nezbytné okamžitě o situaci informovat posádku letadla.

Jak se připravit na odbavení a orientovat se na letišti? Podívejte se na záznam z vysílání TN Live z konce června:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.