Navenek kámoši jak hrom, Erdogan ale brnká Putinovi na nervy

Jak uvádí australský think-tank Lowy Institute, který se zaměřuje na politická a ekonomická témata, Turecko zcela otevřeně vyzbrojuje a podporuje Ukrajinu. Turecká společnost Bayraktar vyrábějící drony bude mít dokonce pobočku přímo na Ukrajině, v provozu má být od roku 2025.

Událostí, která vyvolala v Rusku pozdvižení, bylo propuštění pětice velitelů pluku Azov. Ty původně zajalo Rusko loni v Mariupolu, po dohodě s Ankarou a Kyjevem měli zůstat až do konce války v Turecku. Jenomže Turci je tento měsíc propustili a všichni se vrátili na Ukrajinu.

[chooze:article;value:512468]

​Ruský nacionalista Igor Girkin, který působil jako vojenský velitel Doněcké lidové republiky, prohlásil, že se schyluje ke střetu ruských a tureckých jednotek. "Není vyloučena přímá účast větších kontingentů tureckých jednotek na operacích proti naší armádě na Ukrajině a Krymu. Turci začínají směřovat k přímé a otevřené konfrontaci s Ruskou federací," napsal na svém telegramovém účtu.

Návštěva Putina v Turecku

Na druhou stranu se chystá návštěva ruského prezidenta v Turecku. Minulý týden ji Erdogan potvrdil a popisoval, jak jsou přípravy v plném proudu. Návštěva je naplánovaná na srpen, jak uvedl online portál saúdskoarabské televize Al Arabíja.

"Nejsme nyní v situaci, kdy bychom na Rusko uvalovali sankce jako Západ. Nejsme jimi vázáni. Jsme silným státem a máme s Ruskem kladné vztahy. Rusko a Turecko se navzájem potřebují," shrnul Recep Tayyip Erdogan v květnu v rozhovoru pro televizi CNN krátce před letošními tamními prezidentskými volbami.

Rusové a Turci spolupracují při výstavbě turecké jaderné elektrárny Akkuyu, turecká armáda již dříve nakupovala od Rusů protivzdušnou obranu, což vyvolalo vlnu nevole u tureckých spojenců v NATO.

Turecku se také daří vystupovat jako mediátor mezi Ruskem a Ukrajinou, i díky němu se podařilo dojednat obilnou dohodu. Její prodloužení Rusko nyní odmítlo podpořit, a její osud je tak nejistý.

[chooze:article;value:513528]

Velmocenské ambice

"Může se jevit, že by Putin mohl mít k Erdoganovi blízko nebo blíž než k někomu jinému, ale ono je to dáno tím, že Erdogan je jeden z mála z těch, kteří vědí, jak s Putinem mluvit, a to jazykem, kterému Putin porozumí, to znamená hrubou silou," okomentoval politolog Jan Šír z Univerzity Karlovy.

Historie obou států je plná i nedávných konfliktů, jak poznamenal Šír. Připomněl například sestřelení ruské stíhačky Tureckem v roce 2015 nebo to, že oba státy stály na různých stranách v konfliktech v Sýrii, v Libyi či v Náhorním Karabachu.

"Oba se snaží naplňovat svou velmocenskou politiku, která je velmi ambiciózní, a dochází tak ke střetům. Oba jsou hodně nevypočitatelní. Celá politika státu tak může vypadat podle toho, jak se vyspí nebo nevyspí," dodal Šír.

Erdoganovi se letos v květnu podařilo obhájit prezidentský post, podívejte se na reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.