V Evropě zachytili smrtící virus, který tady běžně není. Přenášejí ho klíšťata

Nebezpečné onemocnění způsobuje virus, který přenášejí klíšťata. Až 40 procent pacientů do dvou týdnů umírá a proti chorobě neexistuje žádné očkování. Přenáší se i kontaktem s infikovanou krví nebo tkáněmi ovcí, krav nebo koz bezprostředně po zabití.

V uplynulých týdnech zachytili několik případů ve Španělsku, píše portál Daily Star. Mezi epidemiology se množí obavy, že by se CCHF mohla rozšířit i do dalších zemí. V minulosti se objevila třeba v Turecku nebo Bulharsku, ale i ve Velké Británii. "Hrozí, že se to sem brzy zase dostane," řekl zdroj ze zdravotního výboru britského parlamentu.

[chooze:article;value:513319]

K nejčastějším příznakům patří vysoké teploty, bolesti svalů a krku, závratě, bolesti zad a hlavy, pálení očí a citlivost na světlo. Později mohou vznikat na těle velké modřiny. Kromě toho mohou pacienti trpět silným krvácením z nosu nebo jiných míst na těle.

Nemoc rozšiřují klíšťata rodu Hyalomma, která obvykle parazitují na dobytku v Číně, na Blízkém východě a v Africe. Na starém kontinentu se vyskytují zřídka, dostává se sem spolu s migrujícími ptáky, připomněl list Mirror.

CCHF většinou postihuje zemědělce, pracovníky jatek a veterináře. Riziko nákazy pro běžné turisty naštěstí není vysoké. Světová zdravotnická organizace (WHO) její šíření bedlivě sleduje, zařadila ji dokonce mezi devítku největších hrozeb.

Genetické testy mohou odhalit vážnou chorobu. Rakovinou vaječníků onemocní stovky žen ročně (7/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.