Do deseti let dostavíme dálnice a budeme mít vysokorychlostní trať, slibuje Fiala

Vládní výbor pro investice jednal v úterý poprvé v historii. Probíral, kam by vláda měla poslat peníze, aby země nezaostávala. Cílem je propojené, dostupné a energeticky soběstačné Česko.

"České ekonomice hrozí, že jí začne ujíždět vlak, pokud s ní něco neuděláme, protože řada věcí byla v poslední době zanedbávána. A jednou z věcí, které nebyla věnována dostatečná pozornost, je výstavba dopravní infrastruktury," upozornil Fiala. "Nemáme propojeny některé regiony dálnicemi, nemáme vysokorychlostní trati a i kvůli tomu začínáme mít problémy s konkurenceschopností," dodal.

Zanedbanou oblastí je podle premiéra i energetika. "Bez změny naší energetické politiky a dostatečných investic nebudeme konkurenceschopní," avizoval. Problematických oblastí je podle něj víc. V příštích týdnech a měsících chce vláda představit harmonogram opatření.

[chooze:article;value:513138]

"Ministr Martin Kupka (ministr dopravy, ODS, pozn. red.) představil strategický výhled investic, které by měly vést k tomu, aby do deseti let měla Česká republika dostavenou síť dálnic a měla k dispozici vysokorychlostní tratě," prohlásil Fiala. Na výboru se shodli na potřebných legislativních změnách.

Prioritami jsou dokončení Pražského okruhu a dokončení D35. Dálnice D1 totiž samotná k přepravování mezi východem a západem nestačí, myslí si ministr dopravy Kupka.

Další důležitou oblastí jsou vysokorychlostní tratě. "Budou tvořit organickou součást dopravního systému. Nebude to infrastruktura sama pro sebe," řekl Kupka. Náklad se má přemístit ze silnic na železnici. Vysokorychlostní tratě mají i ulehčit regionálním koridorům. 

[chooze:article;value:502495]

Do Česka chce dostat vláda kvalifikovanou i nekvalifikovanou pracovní sílu. "V tento okamžik české firmy poptávají více než 200 tisíc pracovníků, kteří tady chybí, jsou limitem pro vyšší rozvoj HDP," uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Kdyby tito lidé na trhu práce byli, získal by tím podle ministra rozpočet 40 miliard korun navíc.

"Je potřeba to udělat bezpečně," řekl. Lidé by podle něj měli přijít z postsovětských zemí, Filipín či Vietnamu. České firmy mají podle něj zájem i o experty z USA nebo Izraele.

"Pokud dopravní toky půjdou mimo Českou republiku, bude to limitovat schopnost českých podniků uplatnit se na evropském i celosvětovém trhu," upozornil prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček. Bez pracovníků ze zahraničí se podle něj také neobejdeme.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.