Panika v oblíbeném chorvatském letovisku. Anonym vyhrožuje bombami

Obyvatele chorvatského města Split vyděsila v pondělí děsivá zpráva. Ve městě měly být na různých místech umístěny bomby. Podle anonymního e-mailu, který dostala chorvatská policie i ministerstvo vnitra, měly výbušniny explodovat v 11 hodin dopoledne.

Neznámý útočník měl dle svých výhrůžek ukrýt dvě bomby v kostele sv. Františka, jednu u památníku 9. batalionu chorvatské armády, šest v obchodním centru City Center One a jednu v historickém centru Splitu, píše portál Večernji list.

[chooze:article;value:513494]

Policie už na všechna místa vyslala své jednotky, aby ověřily přítomnost výbušnin a evakuovaly civilisty. "Policisté jsou stále v terénu a provádí vyšetřování. Zatím nemůžeme sdělit veškeré informace," řekla podle portálu Danas mluvčí splitské policie Antonela Loličová.

Jedenáctá hodina, kdy měly bomby vybuchnout, už uplynula. Žádná exploze ve Splitu ale zatím není hlášena. Policie však i přesto zůstává obezřetná a po výbušninách i anonymovi stále pátrá.

Anonym se v e-mailu přihlásil k příslušnosti k takzvaným Červeným brigádám. Tento název označuje komunistickou teroristickou skupinu, která v 70. a 80. letech minulého století tyranizovala Itálii. Tato skupina je však už dvacet let zcela neaktivní.

Pravděpodobně kvůli bombě musela ochranka zasahovat také v Japonsku. V dubnu tam atentátník zaútočil na premiéra Fumia Kišidu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.