Na východ Česka uděřily bouře. Vlak narazil do stromu, vítr poničil střechy

[chooze:gallery;value:32417]

​​Hrozba silných bouří v Česku je v pondělí větší, než meteorologové zpočátku očekávali. Už o víkendu vydal ČHMÚ výstrahu před silnými bouřkami, která měla trvat až do pondělního poledne. Tyto bouřky měly být původně spíše ojedinělé a vztahovat se na východní Moravu a Slezsko.

Jenže hrozba bouřek v průběhu pondělního dopoledne zesílila a ČHMÚ výstrahu upravil. V Jihomoravském (Hodonín, Kyjov, Veselí nad Moravou), Olomouckém (Hranice, Lipník nad Bečvou, Přerov), Moravskoslezském (Bohumín, Orlová, Karviná, Ostrava, Havířov, Český Těšín, Bílovec, Frýdek-Místek, Třinec, Odry, Kopřivnice, Nový Jičín, Frenštát pod Radhoštěm, Jablunkov, Frýdlant nad Ostravicí) a Zlínském kraji nyní hrozí velmi silné bouřky.

[chooze:article;value:513476]

Z Olomouckého kraje a z východu kraje Zlínského jde měrem na Slovensko a do Polska bouřková oblačnost s nárazy větru i přes 90 kilometrů za hodinu s intenzivními srážkami 30 až 50 milimetrů a s vysokou bleskovou aktivitou a menšími kroupami, uvedl v pondělí odpoledne Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Ten varoval také před supercelami, které mohou být nebezpečné. Jedna z nich se už objevila nad Hodonínskem, pohybovala se směrem na Slovensko.

Obyvatelé východu země by měli být ve střehu a dodržovat doporučení a pokyny meteorologů a záchranných složek. Je vhodné zabezpečit venkovní předměty, které by mohly být při silném větru ohroženy. V případě nutnosti je také vhodné zůstat v bezpečí uzavřených prostor a vyhnout se cestování, zejména v případě, že je to možné odložit.

[chooze:article;value:513257]

​Pro hasiče to znamená práci navíc. "K dnešní 10. hodině ranní evidujeme v Moravskoslezském kraji v souvislosti s bouřkami 131 události. Mezi nejvíce zasazené okresy patří Frýdek-Místek a Karviná. Jedná se především o spadlé stromy, větve a čerpání vody," uvedli v pondělí moravskoslezští hasiči na twitteru.

"Předpovědi meteorologů se bohužel potvrdily a náš kraj v pondělí 17. července zasáhly silné bouřky. Nejvíce postiženo tentokrát bylo Vsetínsko a Kroměřížsko. Všechny události se naštěstí obešly bez zranění. Ke 14. hodině je bilance zásahů následující: dvě uvolněné střechy, šestkrát čerpaní vody ze sklepů a jiných prostor a sedm případů popadaných či nalomených stromů," shrnuli zlínští hasiči na facebooku. Na trati z Hranic na Vsetín došlo k nehodě, kdy vlak narazil do spadlého stromu. Kvůli tomu byl na asi dvě hodiny omezený provoz na trati.

Podívejte se na záběry z obce Halenkov na Vsetínsku:

​V Jihomoravském kraji je situace klidnější. V 11:19 hasiči na twitteru napsali, že zatím měli kvůli počasí osm výjezdů. Výjezdy kvůli bouřce se ale zatím zcela vyhnuly Olomouckému kraji.

Na mapu výstrahy se můžete podívat zde:

Ve Vsetíně bouřky zaplavily silnice. Podívejte se na záběry:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.