Metro D v ohrožení. Antimonopolní úřad zrušil zakázku na druhý úsek

"Jako opatření nezákonného postupu zadavadele (…) ruší zadávací řízení na veřejnou zakázku 'Provozní úsek ID metra v Praze – úsek (Olbrachtova) – Nové Dvory – stavební část' zadávanou v otevřeném řízení," píše se v rozhodnutí ÚOHS podle portálu iRozhlas.

Toto rozhodnutí přišlo na základě námitky společnosti Metrostav DIZ, dceřiné společnosti Metrostavu. Metrostav DIZ podle iRozhlasu tvrdí, že zadávací podmínky jsou diskriminační a neodpovídají zákonům o hospodářské soutěži.

Pokud se rozhodnutí stane pravomocným, může mít významný dopad na další vývoj výstavby pražského metra D. Zadávací řízení na druhou část trasy by muselo být zahájeno znovu tak, aby podmínky nebyly diskriminační vůči žádnému z účastníků tendru.

[chooze:article;value:460559]

​"Rozhodnutí ÚOHS je nepravomocné a za Dopravní podnik hlavního města Prahy chystáme odvolání. Není to poprvé, kdy veřejná zakázka dopravního podniku byla v první instanci zastavena, nakonec nám ale ÚOHS dal za pravdu,“ uvedl mluvčí DPP Daniel Šabík.

Trasa metra D je jedním z nejdůležitějších dopravních projektů v Praze. Je plánováno, že tato linka spojí severovýchodní a jihozápadní část města. Druhá část, tedy čtyři stanice Olbrachtova, Nádraží Krč, Nemocnice Krč a Nové Dvory, mají vyjít na 25 miliard korun. Zprovoznění metra D je plánováno na rok 2029.

​Surový konflikt v pražském metru. Muž během potyčky spadl do kolejiště (7/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.