Meteorologové už tuší, jaké bude zimní počasí. Ovlivní ho El Niño

Letošní zima bude zřejmě mírnější než v předchozích několika letech. Způsobí to teplá fáze jižní oscilace zvaná El Niño, která svůj chladný protějšek La Niña vystřídala v květnu.

Ta už se promítá do extrémních letních teplot a meteorologové jsou přesvědčení, že její vliv přetrvá přinejmenším do prvních měsíců roku 2024. Pravděpodobnost podle americké Národní meteorologické služby (NWS) přesahuje 90 procent, informoval portál The Hill.

Pro severní polokouli, tedy i Evropu, by to znamenalo mírnou zimu s nadprůměrnými srážkami. Třeskuté mrazy by podle NWS neměly šanci.

[chooze:article;value:512814]

​Záležet bude i na tom, jakých rozměrů El Niño nabude, upozornil web Fox Weather. "Existuje 81procentní šance, že jeho intenzita bude střední až silná," uvedli američtí odborníci.

Teplá fáze má tentokrát trvat nezvykle dlouho. La Niña většinou počasí ovlivňuje několik let, zatímco El Niño se běžně odporoučí už po pár měsících. Meteorologové teď počítají alespoň s rokem.

Podle dlouhodobých modelů mrazivý závěr roku skutečně nečeká ani Česko. "Sezonní výhledy, které vydávají velká evropská a americká centra, zatím počítají teplotní odchylky do konce roku. Podle nich by měl být ve střední Evropě první meteorologicky zimní měsíc, tedy prosinec, teplotně nadprůměrný," řekla meteoroložka Dagmar Honsová.

Extrémní počasí sužuje většinu Evropy (13. 7. 2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.