Na cesty si peníze vyměňte předem, radí Čechům odborníci

Než odjedete do zahraničí, vyplatí se podle odborníků si spočítat, kolik peněz budete na dovolené potřebovat. Měli byste si také zjistit, zda tamní měnu seženete i v Česku, nebo jestli ji budete muset shánět až na místě.

České koruny ale udáte jen málokde. "V Evropě je lepší mít eura, mimo Evropu dolary," radí místopředseda asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Pokud to jde, je ale jistější vyměnit si peníze v tuzemských směnárnách nebo bankách. "Doporučujeme směnit ty peníze v České republice, protože spotřebitelé jsou dobře chráněni. Spotřebitel může od té smlouvy o směně těch peněz do tří hodin od transakce odstoupit," vysvětluje Jan Šůra z právního oddělení dTestu.

[chooze:article;value:513159]

Čím dál více si Češi oblíbili v zahraničí placení kartou. Případně si vybírají hotovost z tamního bankomatu. "Naprostá většina karet vydávaných v České republice je v asociacích Mastercard a Visa. Tyto asociace jsou celosvětově akceptovatelné. Ale neznamená to, že ji přijme každý obchodník a každý bankomat," dodává expert na platební styk Tomáš Hládek z České bankovní asociace.

Při výběru z bankomatu je pak potřeba dávat pozor na poplatky. Ty při výběru budou často v řádu desítek korun. Některé banky ale můžou mít jeden nebo dva výběry za měsíc nezpoplatněné.

[chooze:article;value:513399]

Aby se vám použití platební karty neprodražilo, měli byste si dát pokaždé pozor na dynamickou měnovou konverzi, kdy vám bankomat nebo platební terminál nabídne přepočet na koruny nebo místní měnu. V takovém případě vždy volte místní měnu. Nabízený kurz v korunách totiž bývá méně výhodný.

Například pokud bude euro v průběhu vaší dovolené kolem 23 korun, bankomat to nezohlední a vydá vám ho za garantovaných dvacet pět korun. Někdy ale může být zvolení české měny zatíženo jednorázovým poplatkem – třeba o jedno euro.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.