Vraťte se a bojujte na Ukrajině, řekl Putin wagnerovcům po pokusu o vzpouru

Deník Kommersant se Putina zeptal na schůzku s 35 veliteli wagnerovců z 29. června. Ta podle šéfa Kremlu trvala tři hodiny. "Jednak jsem s nimi hodnotil, co dělali na bojišti, a jednak, co dělali při událostech 24. června. Zatřetí jsem jim sdělil možnosti dalšího průběhu jejich služby, včetně bojového využití," řekl.

Nabídl jim tedy, aby se vrátili bojovat na Ukrajinu. "Mohli by se všichni shromáždit na jednom místě a pokračovat ve službě. Nic by se nezměnilo. Vedl by je stejný člověk, který byl po celou dobu jejich skutečným velitelem," prohlásil. Jméno tohoto velitele nezmínil. Pravděpodobně se ale jednalo o vysokého představitele skupiny Andreje Tročeva, upozornil web deníku Financial Times.

Velká část wagnerovců podle Putina souhlasně přikývla. Narazil ale na odpor Prigožina. "Ne, kluci s tímto nesouhlasí," měl říct šéf žoldnéřů.

[chooze:article;value:513012]

Ruské ministerstvo obrany ve středu oznámilo, že wagnerovci už skoro všechny zbraně předali Kremlu. Podle Pentagonu už žoldnéři na Ukrajině nejsou aktivní.

Podle Putina už v současné podobě žoldáci bojovat za Rusko nebudou moct. "Wagnerovci neexistují," uvedl. "Nemáme zákon o soukromých vojenských organizacích. To prostě neexistuje," dodal.

Jak cestuje vládce Ruska? V Putinově soukromém vlaku je kino, bar i posilovna (7/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.