Putin se rozčílil kvůli sbližování Ukrajiny s NATO. Všechno se zhorší, prohlásil

Ukrajina bude v NATO, až skončí válka. S takovým příslibem odjela ukrajinská delegace z aliančního summitu v Litvě. Kreml takové plány považuje za protiruskou provokaci.

Píše o tom agentura TASS. "Ukrajina v NATO bude pro Ruskou federaci představovat bezpečnostní hrozbu a bezpečnost samotné Ukrajiny se tím nezlepší," reagoval ve čtvrtek ruský prezident Vladimir Putin. 

Zopakoval, že ambice Kyjeva vstoupit do západního obranného paktu ho přivedly k rozhodnutí zahájit "speciální vojenskou operaci". Ruská propaganda tak označuje invazi do sousední země. "Ukrajina má právo na bezpečnost, ale neměla by tím bortit bezpečnost jiných zemí," pokračoval Putin.

[chooze:article;value:513177]

​Západní státy se na summitu dohodly i na dalších dodávkách zbraní a jiného vojenského materiálu. "Tohle situaci Ukrajiny jen zhorší. Dodávka nového vybavení konflikt jen prodlouží," tvrdí šéf Kremlu.

Rusko útočí na Ukrajinu už před 500 dní, ta se po celou dobu za podpory USA a Evropy brání. Podařilo se jí dokonce osvobodit některá z okupovaných území na východě a jihu země.

Kyjev očekával, že ve Vilniusu dostane rovnou pozvánku ke vstupu, tomu se ale NATO zatím brání, připomíná Washington Post. Podle bezpečnostních expertů jsou za tím obavy z možného vzniku třetí světové války.

Dohodli jsme mír a stáhli se. Ukrajina svou část smlouvy porušila, tvrdí Putin (6/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.