Silné bouřky zasáhly i východ Česka. Provázely je vichr a krupobití

Horký letní den v Česku místy přerušily bouřky, které se na naše území ženou z Německa. V průběhu dne tak ČHMÚ několikrát aktualizoval výstrahu. Po sedmé hodině večer vydal varování pro části Olomouckého, Moravskoslezského a Zlínského kraje, kam dorazily velmi silné bouře, pravděpodobně supercelární. 

"Doprovázené jsou velkými kroupami s průměrem i kolem 3 cm a prudkým větrem s nárazy kolem 20 až 25 m/s a výraznou bleskovou aktivitou. Bouřky budou postupovat dále k východu na severozápad Moravskoslezského kraje," uvedl ČHMÚ. "Na severu Olomouckého kraje se opět vyskytuje velmi silná bouřka, která je doprovázená přívalovými srážkami, kroupami a nárazy větru kolem 20 m/s," aktualizoval ústav výstrahu hodinu po půlnoci.

Popadané stromy přerušily dopravu na železnici mezi Brannou a Jindřichovem na Moravě a mezi Hanušovicemi a Starým Městem pod Sněžníkem. Zatímco první trať se již podařilo zprovoznit, druhá má být uzavřena do deseti hodin dopoledne.

[chooze:article;value:512814]

​Severovýchod Česka není jediným regionem, kde se ve středu vyskytla supercela. Jedna taková bouře s menšími kroupami udeřila odpoledne na Klatovsku. 

Výstraha před bouřkami platila i po celé jižní části České republiky. ​Pro jihozápad a jich Čech platila do středečních 23 hodin, pro Vysočinu, Jihomoravský a Zlínský kraj až do čtvrteční čtvrté hodiny ranní. 


Česko bičovaly bouřky už v noci na středu. Vítr v Plzeňském kraji dosahoval rychlosti až 80 km/h. 

"Podobná bude situace ještě ve čtvrtek hlavně ve východní polovině republiky. Od západu se začne počasí uklidňovat, teploty budou mírnější, ale o víkendu začnou opět dosahovat hodnot mezi 30 a 35 °C. Ke zmírnění veder dojde pravděpodobně během příštího týdne," predikuje ČHMÚ. 

[chooze:article;value:512759]

"Během úterního odpoledne se utvořil bouřkový komplex ve Francii, extrémně silné bouřky přinesly kroupy o velikosti 10 cm. Silné bouřky působily v úterý večer a v noci na středu škody v jižním a jihozápadním Německu. V Sársku se zřejmě vyskytlo i tornádo. Nejsilnější nárazy větru dosáhly rychlosti přes 110 km/h. Poryvy větru 129 km/h hlásila stanice Friedrichshafen," popsala vlnu bouřek Honsová.

Na východě České republiky platila do osmé večer také výstraha před vysokými teplotami. Další výstraha před nebezpečím požárů platí na celém území do odvolání.

Bouřky se v noci prohnaly přes Čechy:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.