Hollywood je ochromen. Herci včetně největších hvězd vstoupili do stávky

Herecké odbory SAG-AFTRA sdružují na 160 tisíc filmových a televizních herců, kaskadérů, tanečníků a dalších umělců. Stávku vyhlásily poté, co zkrachovala vyjednávání o nové kolektivní smlouvě se svazem producentů (AMPTP) zastupující největší filmová studia a streamovací platformy jako jsou Netflix, Amazon či Apple, informoval časopis Time.

Už více než dvouměsíční stávka scénáristů požadujících lepší finanční a pracovní podmínky způsobila producentům starosti a přerušila výrobu mnoha filmů i seriálů. Stávka herců však zastaví hollywoodský průmysl úplně.

Naposledy se herci a scénáristé spojili proti majitelům studií před 63 lety, herecké odbory v té době vedl budoucí americký prezident Ronald Reagan. Tehdy zahnali producenty do kouta.

[chooze:article;value:502541]

​“Poté, co se odborům zastupujícím téměř všechny televizní a filmové herce nepodařilo uzavřít novou smlouvu s hlavními studii, začne historická dvojitá stávka, která fakticky uzavře Hollywood,“ shrnul The Washington Post.

Stejně jako scénáristé požadují herci vyšší platy zejména od streamovacích společností, lepší zdravotní a důchodové pojištění či záruky, aby nebyli ohroženi umělou inteligencí, například tím, že počítačem generované tváře a hlasy nenahradí živé herce. Argumentují, že zatímco jejich odměny jsou zmrazené a stále více umělců má v době streamování filmů a seriálů problém s obživou, manažeři studií si na základě ohromných zisků rozdávají štědré odměny.

[chooze:article;value:487552]

​"Reakce AMPTP na nejdůležitější návrhy odborů byly urážlivé a neuctivé k našemu obrovskému přínosu tomuto odvětví," uvedla prezidentka odborů herečka Fran Drescherová.

"Stávka rozhodně není výsledkem, ve který jsme doufali," uvedl v prohlášení mluvčí producentů Scott Rowe. Podle producentů jsou požadavky herců přemrštěné a nerealistické.

Jako první začaly stávkovat hvězdy filmu Oppenheimer Cilian Murphy, Emily Bluntová či Matt Damon, kteří ve čtvrtek večer podle Sky News opustili slavnostní premiéru snímku v Londýně. Oficiálně začne stávka o půlnoci losangeleského času (pátek devět ráno našeho). Herci plánují demonstrace před sídlem Netflixu, Paramountu a dalších studií.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.