Summit NATO skončil. Pavel jednal s premiéry, Zelenskyj se rozkmotřil s Brity

I druhý den summitu NATO ve Vilniusu přinesl překvapení. "Nejsme Amazon, abychom dodávali zboží na objednávku," reagoval nečekaně po jednání nově utvořené Rady NATO–⁠Ukrajina britský ministr obrany Ben Wallace.

Ukrajinský prezident podle něj neprojevuje dostatečnou vděčnost za to, co pro něj Aliance dělá. A je potřeba, aby přesvědčil ostatní spojence, že její podpora stojí za to.

[chooze:article;value:512866]

A stoprocentně spokojená není ani Ukrajina. Podle slov prezidenta Volodymyra Zelenského je zklamáním, že Ukrajina nedostala jasný termín, kdy rozšíří řady NATO. Ocenil ale, že se lídři zavázali k další pomoci Ukrajině, hlavně co se dalších dodávek zbraní týče, a výsledky summitu označil celkově za dobré.

Spokojený mohl být i český prezident Petr Pavel. Ve Vilniusu se sešel s premiérem Norska. Politici spolu mluvili hlavně o energetické bezpečnosti. Řeč přišla rovněž na další podporu Ukrajiny nebo revizi vztahů s Čínou. Pavel se mezi čtyřma očima setkal také s premiérem Japonska.

[chooze:article;value:512777]

"Tento summit ukázal, že Aliance je tím lepší, pod čím větším tlakem je. Aliance dělá přesně opak toho, co očekával prezident Putin. A sice že nebude schopná společně reagovat, že nebude schopná se rozhodnout," okomentovala pak česká hlava státu summit jako celek.

​Už v úterý se zástupci členských států Severoatlantické aliance shodli na tom, že Ukrajině zjednoduší cestu do svých řad, protože proces jejího vstupu bude zkrácen o takzvaný akční plán. To Zelenskyj ocenil a za zjednodušení procesu přijetí poděkoval. Přesto ale zdůraznil, že by byl raději, kdyby Ukrajina dostala rovnou pozvánku do Aliance.

Summit ukázal, že Aliance je pod tlakem lepší, řekl prezident Pavel:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.