VÝSTRAHA: Meteorologové varují před silnými bouřkami. Pokračovat budou vedra

[chooze:gallery;value:32352]

"Během dnešního odpoledne a večera (pondělí, 10. 7.) se v souvislosti s přechodem studené fronty budou místy vyskytovat bouřky," varovali meteorologové. 

Výstraha před silnými bouřkami platí pro všechny kraje kromě Plzeňského a Karlovarského. V Čechách od poledne do 21. hodiny. Na Moravě a ve Slezsku od 15. hodiny do půlnoci.

Ze západu projde přes Česko studená fronta. Ta přinese přeháňky i bouřky. "Později odpoledne a večer už bude ale mraků opět od západu ubývat," upozornili meteorologové.

Bouřky budou podle meteoroložky Dagmar Honsové silné a ojedinělé. Doprovázet je má krupobití a nárazy větru o rychlosti v nárazech 70 až 90 km/h. "Vzhledem k vysokému střihu větru se mohou tvořit i supercely," avizovala.

"Bouřky, které se přehnaly přes Prahu, zatím hlavně ochladily vzduch. Například na stanici Praha-Ruzyně se ochladilo o 10 °C. Na stanici Praha-Karlov se nárazy větru zastavily na 83 km/h a spadlo 8 mm srážek. Bouřky se přesouvají dále do východních Čech," okomentovala krátce před pondělní 15. hodinou situaci Honsová.

"Také přes Kuchařovice se přehnala bouřka. ochladila vzduch o 15 °C, snížila dohlednost na 1,5 km, nárazy větru 70 km/h a spadlo 8 mm. Další lokální silné bouřky se tvoří v Čechách, doprovázené jsou silným větrem i krupobitím," sdělila v 16 hodin Honsová.

Česko zažilo tropickou noc

"Po rekordně teplé neděli zažíváme i rekordně teplé ráno. Teploty na několika místech v noci neklesly pod 20 °C, a tak jsme zaznamenali tropickou noc," informovali meteorologové na facebooku.

Nejtepleji bylo ráno v Dyleni na Chebsku. Tam teplota neklesla pod 22 °C. Na několika místech padl teplotní rekord pro 10. červenec. "Nejčastěji se dnes ráno teploty pohybují mezi 20 a 16 °C, na Moravě a ve Slezsku místy kolem 14 °C," sdělil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) po šesté hodině ráno.

"Teplota neklesala pod 20 °C, například v Ústí nad Labem 20,4 °C," uvedla meteoroložka Dagmar Honsová. Před námi je podle ní nejteplejší den pracovního týdne. 

[chooze:article;value:512384]

Tropy ale i v pondělí budou pokračovat. Před vedry varuje ČHMÚ ve své výstraze. Na většině území přesáhne teplota 30 °C, na jihu Moravy dokonce 36 °C.

"V Českých Budějovicích bylo v 10 hodin 30,6 °C. I dnes budou padat teplotní rekordy, ale nebude jich tolik jako v neděli. V roce 2010 se odpolední teploty šplhaly i přes 35 °C," sdělila v pondělí Honsová. "Zatím nejvyšší teplota byla naměřena v Kuchařovicích 34,9 °C. Padl tam tak rekord, který tam byl z roku 2020 na 33,4 °C," dodala krátce před 15. hodinou.

[chooze:article;value:512388]

Před velkými vedry varoval na svém twitteru i vedoucí oddělení kvality ovzduší ČHMÚ Brno Jáchym Brzezina. Ten zveřejnil tabulku, ve které doporučuje omezit pohyb venku, dodržovat pitný režim, nosit pokrývku hlavy či prodyšný oděv.

Teplota bývá nejvyšší kolem 16. až 17. hodiny. To se může změnit například, když se přežene bouřka. V takovém případě se samozřejmě ochladí.

Od tropů si neodpočineme ani po zbytek týdne. Každý den by se teploty měly pohybovat kolem 30 °C. Více se dozvíte v předpovědi. Výstraha před vysokými teplotami platí na Moravě a ve Slezsku až do středečního večera.

Vlna veder nyní prochází i jihem Evropy. Tam se mají teploty pohybovat kolem 40 °C. "Počátkem týdne očekávají čtyřicítky ve Španělsku, ve druhé polovině týdne v Itálii a v Řecku. Tropické teploty hlásí i celá Evropa západní a střední. V západní Evropě se velmi silné bouřky skloňovaly už během neděle," vysvětlila Honsová.

Ve vedrech trpí i naši mazlíčci. Veterináři radí, jak je ochránit:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.