Slovák složil Putinovi píseň, pak se pokusil utéct do Ruska. Teď ho tam soudí

[chooze:gallery;value:31538]

​Ruští pohraničníci Slováka zadrželi 1. května oblečeného v neoprenu s dětským nafukovacím kruhem na břehu řeky Narva, informoval web aktuality.sk s odkazem na ruské úřady. Hranici mezi Estonskem a Ruskem podle tamních médií přeplaval pomocí nafukovacího kruhu, na kterém měl batoh a igelitové pytlíky s osobními věcmi. 

Po zadržení ho čekalo překvapení, když ho začala ruská policie stíhat za nelegální překročení hranic. Mazák podle svých dalších prohlášení do Ruska uprchl kvůli svému nesouhlasu s politikou Evropské unie, zdražování potravin a "neúměrné propagandě LGBT komunity". 

Městský soud v ruském městě Kingisepp nyní posuzuje jeho případ. Ve vysněné zemi mu paradoxně hrozí až 6 let za mřížemi. 

Hudební skladatel ze Slovenska měl s sebou v igelitkách 300 eur v hotovosti (v přepočtu 7 183 Kč), ručník a nahrávky skladeb vážné hudby, které složil, píše web Topky.sk. Jednu z nich dříve věnoval ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, nazval ji "Vůdci velkého ruského lidu – Vladimirovi". Krátce po zadržení policistům řekl, že je proti růstu cen zboží a všeobecné toleranci vůči LGBT komunitě, protože se mu osobně "nelíbí zavádění nových pohlaví". 

[chooze:article;value:512526]

​Aby ho nezadrželi estonští pohraničníci, odmítl jít přes oficiální hraniční přechod na mostě přes řeku. V Rusku hledal podle svých slov politický azyl, protože ho slovenská společnost "odsuzovala" kvůli jeho proputinovským názorům, do země se chtěl přestěhovat už v roce 2015 a od té doby sbíral informace o možném přesunu. "Nemohl jsem dostat vízum, na Slovensku není velvyslanectví a v EU se Rusko považuje za vyvrhelskou krajinu," řekl také prostřednictvím svého právníka. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.