Joe Biden dorazil do Velké Británie. Setkal se s králem Karlem III.

Joe Biden odstartoval svou čtyřdenní zahraniční cestu po Evropě ve Spojeném království. Zde se má setkat s králem Karlem III. Projednávat spolu mají zejména klimatické změny. Joe Biden se prý snaží prohloubit vztahy s britským králem, které jsou podle jeho slov už tak vřelé, ačkoliv se navzájem moc neznají.

Zato s premiérem Rishim Sunakem se Biden sešel už poněkolikáté. Hlavním tématem diskuze má být dodávka kazetové munice na Ukrajinu, kterou slíbily Spojené státy. Používání této kontroverzní zbraně přitom před 15 lety zakázalo více než 100 států. Jedním z kritiků dodávky je právě Rishi Sunak.

[chooze:article;value:512117]

"Spojené království podepsalo zákaz výroby kazetové munice. I tak se ale budeme nadále podílet na podpoře Ukrajiny proti nezákonné invazi Ruska," řekl Sunak.

Po návštěvě Velké Británie odcestuje Biden na summit NATO, který se koná v litevském hlavním městě Vilniusu. Tam se má setkat s tureckým prezidentem Erdoganem. Biden prý doufá, že se mu podaří zatlačit na Turecko, aby umožnilo vstup Švédska do NATO.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.