Ministerstvo prodává v aukci levně auta. Zabavilo je zločincům

Auta značek Audi, BMW, Mercedes, Hyundai, ale i starou fabii nabízí teď ve veřejných dražbách ministerstvo vnitra. "Většinou jde o zabavený majetek z hospodářské trestné činnosti," uvedlo ministerstvo vnitra.

Ministerstvo vnitra aktuálně nabízí v online dražbě celkem 13 osobních automobilů, čtyři motocykly, kamion nebo dva chladírenské vozy. "Co se týká registrace takto vydražených vozů, tak pokud vydražitel nemá k dispozici velký technický průkaz, může zažádat o jeho vydání v zemi původu vozidla," podotkl mluvčí ministerstva dopravy Filip Medelský.

Jestliže byl s autem spáchán trestný čin anebo je výnosem z trestné činnosti, je na rozhodnutí soudu, co se se zabavenými auty stane. Jednou z variant je, že propadnou státu a mohou skončit právě v dražbě.

[chooze:article;value:506847]

Policie, státní zastupitelství, soud nebo správní orgán obce mají pravomoc dopravní prostředek zločinci odebrat. Jen za posledních deset let české úřady zabavili pachatelům trestných činů majetek za zhruba 70 miliard korun.

"O propadnutí věci, potažmo auta, rozhoduje soud, ale už v přípravném řízení může na podnět policie státní zástupce v rámci odnětí věci rozhodnout, že bude vozidlo zabaveno, protože je nutné pro trestní řízení. V krajních případech, kdy věc nesnese odkladu, může i policie nařídit bez souhlasu státního zástupce odnětí věci," vysvětlil mluvčí Policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Mezi nabízenými vozy má být i mercedes, kterým přijel 31. prosince 2021 do Čech slavit příchod nového roku migrant z Afghánistánu Esmat Širzád. Vzápětí se jednu ženu v Karlových Varech pokusil zavraždit a druhou znásilnil. Dostal 22 let.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.