Poslanci začnou jednat o konsolidačním balíčku. Některé strany ho chtějí upravit

Ještě před tím, než balíček schválila vláda, kabinet připustil, že jednotlivá opatření by se mohla ve Sněmovně ještě upravovat, a to koaličním pozměňovacím návrhem. Jenže zatímco premiér připouští jen úpravy evidentních chyb, někteří chtějí do balíčku sahat zásadněji.

"Nebude se měnit nic. Pokud se ukáže, že něco není správně, a domluvíme se na tom všichni, tak to změníme mezi prvním a druhým čtením. Zatím jsme nezjistili nic, co je nezbytné," nechal se slyšet předseda vlády Petr Fiala.

[chooze:article;value:507100]

Některé strany ale už mají v tom, co je nezbytné upravit, jasno. "Určitě se teď budeme během léta bavit, kde třeba v tom balíčku nějaké drobnější změny udělat. A za lidovce do toho patří i hazard," uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

KDU-ČSL tak zřejmě doufá, že se jí jako "malou" změnu podaří prosadit i poměrně zásadní úpravu rozdělování daní z hazardu mezi obce. Lidovci totiž nechtějí, aby to bylo na základě počtu hracích automatů.

"Pokud se tedy tady někdo rozhodne na svém území takovýto typ hazardu mít, pak tam nemá být ta přímá motivace, ta provazba toho případného příjmu. Ale má to být příjem do státního rozpočtu," sdělil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

A bavit se o rozdělování chtějí i Piráti. "Dovedeme si představit, že bude debata o parametrech hazardu," řekl poslanec Jakub Michálek (Piráti).

[chooze:article;value:504299]

Ti navíc mluví o tom, že některé úpravy budou ve Sněmovně prosazovat, i pokud na nich nebude koaliční shoda. "Budeme chtít, aby se z konsolidačního balíčku vypustilo navýšení renty a náhrad pro bývalé prezidenty. Na koaličních jednáních už jsme to diskutovali několikrát, ale pokud se nedohodneme, je to zkrátka věc, která tam byla přilepena v rozporu s námi. A my chceme dát najevo, že jsou to věci, které jsme nepodpořili," doplnil Michálek.

V prvním čtení bude Sněmovna balíček projednávat v úterý 11. července.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.