Pláže v Chorvatsku zaplavily medúzy. Mohly by ohrozit turistickou sezónu

Dubrovník patří k městům, která každý rok vyhledají tisíce turistů. Jedno z nejpopulárnějších míst v Chorvatsku ale čelí v současné době velkému problému. Návštěvníci okolních pláží totiž mohou velmi snadno přijít při koupání v moři k bolestivému úrazu.

K chorvatskému pobřeží tam totiž připluly ze západu medúzy. Potíže mají pláže od městečka Orašac až ke čtvrti Babin Kuk v Dubrovníku. "Lidé lezou z moře a naříkají. Za jediné odpoledne je takových případů několik," tvrdí podle portálu Dubrovački dnevnik jeden z hotelových hostů v Dubrovníku.

[chooze:article;value:511787]

Viníka řady požahání se podařilo i odchytit. Jedná se o talířovku svítivou, která se vyznačuje jasnou růžovou barvou. V mořské vodě velmi snadno splyne, a lidé ji proto snadno přehlédnou.

Tyto medúzy se často objevují ve skupinách a plavou blízko hladině, kde loví svou kořist. I to přispívá k velkému počtu bolestivých požahání. "Jejich žahnutí je velmi bolestivé a může zanechat jizvy ještě několik dní po setkání. U některých lidí může trvat i měsíc, než se rána zahojí," řekla podle portálu Danas mořská bioložka Ivona Onofrová.

[chooze:article;value:511019]

Požahání talířovkou je bolestivé zejména kvůli silným toxinům, které medúza vypouští. Pro člověka však není životu nebezpečná. Případnou ránu by měli lidé pořádně propláchnout mořskou vodou, namazat mastí proti alergii a následně chladit. Vyloučené není ani použití prášků na zmírnění bolesti.

Medúzy s největší pravděpodobností přepluly Jadran z italského pobřeží, kde se letos rovněž hojně vyskytují. Některé hotelové pláže v Itálii dokonce instalují do moře záchytné sítě. Těmi chtějí zabránit, aby se žahavci příliš přiblížili k turistům.

Pláž na Makarské riviéře zaplavily během června výkaly:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.