Čínský prezident osobně varoval Putina. Na jaderné zbraně zapomeňte, řekl mu

Čína je jednou ze zemí, které se prezentují jako mírotvorci v rámci války na Ukrajině. Její diplomatické páky jsou ale pravděpodobně větší, než se myslelo. I díky tomu měl údajně čínský prezident Si Ťin-pching přispět k tomu, aby se válka neproměnila v jaderný konflikt.

Při své březnové návštěvě Moskvy se Si setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Společně jednali o přátelství Číny a Ruska. Za zavřenými dveřmi však měli probírat ještě jedno téma.

[chooze:article;value:511944]

Tím jsou obávané jaderné zbraně. Si totiž údajně přímo varoval Putina před nasazením jaderných zbraní v konfliktu na Ukrajině, píše portál Financial Times. Ten také jednání připisuje skutečnost, že ruský lídr ustoupil ze svých výhrůžek, že válku lze eskalovat až do krajních mezí, kdy Rusko použije tuto hrozivou zbraň.

Čína se proti jaderným hrozbám Ruska postavila i v minulosti. Otevřeně deklarovala, že jejich použití se v Číně setká s velkou nevolí a ukončením diplomatické a ekonomické podpory Ruska. Čína také prezentovala svůj mírový plán na zastavení války na Ukrajině. Použití jaderných zbraní by bylo pravým opakem toho, o co usiluje.

Kreml tvrzení o varování čínského prezidenta odmítá. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov sdělil, že spekulace o dohodě Si Ťin-pchinga a Vladimira Putina jsou fikcí. Čína se zatím nijak oficiálně nevyjádřila, píše portál Guardian.

Putin přivítal Si Ťin-pchinga v Moskvě. Celý svět vám může závidět, řekl (3/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.