Souboj gigantů. Přichází nová sociální síť, která má potopit Twitter

Soupeření mezi dvěma americkými miliardáři nabírá na obrátkách. Mark Zuckerberg a Elon Musk si poměřují síly –⁠ i když zatím pouze ve virtuálním světě. Už ve čtvrtek by totiž měla být lidem dostupná nová sociální síť Threads, kterou spustí Zuckerbergova společnost Meta, pod kterou patří i Facebook, WhatsApp a Instagram. 

Právě s poslední zmíněnou platformou má být síť Threads propojená. Podle zpravodajského webu Bloomberg by lidé měli mít možnost si ponechat stejné uživatelské jméno, které mají na instagramu, a také budou moci sledovat ty samé účty. Společnost Instagram se k tomu ale zatím nechtěla vyjádřit. 

[chooze:article;value:511665]

​Threads bude fungovat podobně jako Twitter – bude tedy stát na textových příspěvcích, které lze lajkovat, komentovat a sdílet. Aplikaci si lidé už nyní mohou předobjednat v App Store, tzn. zatím jen majitelé zařízení od společnosti Apple. Ve čtvrtek ale má být oficiálně spuštěna a dostupná ke stažení. Z informací v App Store vyplývá, že by Treads měla být bezplatná platforma, kde nebude limitované množství zobrazených příspěvků. 

Právě proto může způsobit odliv uživatelů již zmíněného Twitteru, který pod vedením Elona Muska naopak zavádí omezení. Koncem minulého týdne sociální síť omezila maximální počet příspěvků, které si uživatelé mohou zobrazit. Důvodem je podle Muska stahování dat z platformy. Za to pochopitelně sklízí kritiku.

[chooze:article;value:510376]

Společnost Twitter také oznámila, že spouští vylepšenou verzi aplikace TweetDeck. Ta bude nově dostupná pouze pro ověřené uživatele, a navíc bude od 1. srpna placená. Stát bude zhruba 170 korun měsíčně pro běžné účty, firmám bude účtovat necelých 22 tisíc korun. To by mohlo ve výsledku přimět ještě více lidí k tomu, aby využívali novou sociální síť společnosti Meta.

Musk versus Zuckerberg

​S konkurenční platformou Zuckerberg přichází v době, kdy mezi ním a Muskem zesiluje napětí. Minulý měsíc dokonce Musk na sociálních sítích vyzval svého rivala k "zápasu v kleci". V reakci na to Zuckerberg napsal: "Pošlete mi místo." Na instagramu před dvěma týdny zveřejnil video, ke kterému napsal, že se připravuje na svůj MMA debut. 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Mark Zuckerberg (@zuck)

Zatím není vůbec jasné, jestli to miliardáři myslí vážně. O víkendu deník The New York Times vydal článek o tom, že se nemusí jednat o žert. Jaká je pravda, ale zatím vědí jen Zuckerberg s Muskem. 

Odezva je však obrovská – lidé na sociálních sítích se rozdělili do dvou skupin podle toho, kterému z podnikatelů fandí. Kdo naopak není zápasu vůbec nakloněný, je Elonova matka Maye Musková. Ta na twitteru sdílela příspěvek, na kterém je označený její syn s trenérem, a okomentovala jej slovy: "Ne! Doufám, že je to jenom pro zábavu." Přiložila k tomu navíc tři naštvané smajlíky. 

Více k potenciálnímu zápasu miliardářů se dozvíte ve videu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.