Nová zbraň pro antimonopolní úřad. Bude moci používat odposlechy u soudu

Antimonopolnímu úřadu se výrazně rozšiřují možnosti v tom, co může použít jako důkazy. Nově to totiž mohou být i telefonické odposlechy a záznamy pořízených při policejním sledování. Úřadu to může zásadním způsobem pomoci.

"Kartelové dohody a jednání ve vzájemné shodě jsou ta nejvážnější porušení pravidel hospodářské soutěže," upozornil ředitel Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna.

"Jestliže tady máme nová sofistikovaná jednání, která jsou stále důmyslnější, pak je potřeba vytvářet mechanizmy k tomu, abychom je mohli zjišťovat a postihovat," uvedl bývalý šéf GIBSu Ivan Bílek.

[chooze:article;value:465339]

Novinka přichází v rámci novely o hospodářské soutěži, kterou v pondělí podepsal prezident Petr Pavel. Platit by měla začít v řádu dní. Antimonopolní úřad si sice nebude moci odposlechy sám objednat, dostane se ale k velkému množství materiálů, které bude moci při stíhání využít. Ty bude získávat od policie.

"Těch informací, které se dozví příslušný orgán na základě legálně pořízeného odposlechu, je velké množství, a ne všechny se použijí v rámci řízení. Pak je otázka, jak je použít dál. Bezpochyby je to i tento případ," dodal Bílek.

Odposlechy jsou často tím nejzásadnějším materiálem, který při dokazování sehrává klíčovou roli. Navíc se řada z nich nezapsala jen do policejních protokolů, ale i do dějin. Třeba když tehdejší hejtman David Rath (dříve ČSSD) s Kateřinou Kottovou probírali, kam investovat peníze z úplatků. Divadelního ztvárnění se zase dočkala série hovorů generálního manažera fotbalového klubu Viktoria Žižkov Ivana Horníka, který mezi lety 2003 a 2004 manipuloval s výsledky zápasů.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.