Datová centra spotřebovávají čím dál víc elektřiny. Internet je ale potřebuje

Fotky nebo videa ze sociálních sítí, ale i jejich systémy. To vše je uloženo v datových centrech. Těch vzniká po světě čím dál víc a roste i jejich energetická náročnost.

"Objem, což se týká i instalovaných serverů do datacenter nebo datového toku, se samozřejmě zvětšuje. Je to dáno jak rozšiřováním sociálních sítí a zvětšováním počtu uživatelů, tak samozřejmě migrací jednotlivých podniků a firem do cloudových služeb," vysvětlil technický manažer firmy ČMIS Jaroslav Hrdinka.

[chooze:article;value:505877]

"Samozřejmě i doba covidová nás všechny přesunula do té vzdálené formy komunikace. To znamená, že to pocítila i datová centra a začala trošku více expandovat," sdělil manažer datového centra Seznam.cz Pavel Berounský.

Provoz datacentra se vyznačuje vysokou spotřebou energie. Nejvíc jí je potřeba na provoz IT zařízení, dále pak na chlazení a napájení. "Je to budova nebo místo, kde jsou počítačové servery a další výpočetní technika. Datové centrum samotné zajišťuje hlavně bezpečnost dat a samozřejmě další podpůrné technologie, jako je chlazení, jištění před výpadkem, napájení, softwarovou anebo fyzickou bezpečnost," vyjmenovával mluvčí firmy ARICOMA Michal Malysa.

"Každý server je vlastně malé topení. To znamená, že je potřeba v té budově zajistit dostatečné množství chlazení. Je několik druhů chlazení, kterými je možné dosáhnout správné teploty, a samozřejmě je k tomu potřeba zajistit i nepřetržité napájení. Od toho jsou serverovny vybavené dieselovými generátory," prozradil Berounský.

[chooze:article;value:511492]

Odpadní teplo z datacenter ale může vytápět budovy, skleníky nebo ohřívat vodu. "I naše firma se snaží využívat odpadní energii. Je to samozřejmě největší téma, co se týká nějaké ekologizace. V našem případě se jedná o vyhřívání kancelářských budov, které jsou v blízkosti toho datového centra. Jedná se ale jen o sezónní záležitost, protože v létě je potřeba ty servery naopak chladit," uvedl Hrdinka.

Server může mít roční spotřebu zhruba sedm kilowatt. Ta prý ale může po pěti letech vzrůst na dvojnásobek. Snahou firem je obměňovat je, jenže tím zase rostou nároky na výrobu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.