Při hašení aut ve Francii zahynul hasič. Macron vyzval k obnovení pořádku

Už téměř týden trvající lidové bouře ve Francii si nejspíš vyžádaly lidský život. Jejich obětí je podle Sky News 24letý hasič. Podle informací webu France 24 měl příslušník pařížského hasičského sboru zemřít při snaze uhasit hořící auta v podzemním parkovišti ve městě Saint-Denis, které je součástí předměstí Paříže. Francouzský portál ale zdůraznil, že souvislost mezi tímto požárem a protesty není ověřená.

Další vážný incident nedaleko Paříže se odehrál ve městě L'Haÿ-les-Roses. Podle BBC tam rozběsněnému davu jen těsně unikla rodina tamního starosty. Bránu jejich domu prorazili útočníci autem, které pak zapálili. Manželka starosty, po které měli výtržníci házet rachejtle, skončila se zlomenou nohou v nemocnici. Při útěku se zranilo i jedno ze starostových dětí.

K uklidnění nepokojů vyzývají jak představitelé státu, tak zástupci veřejnosti. Prezident Emmanuel Macron požádal na mimořádném setkání v neděli večer své ministry, aby "obnovili pořádek a zaručili návrat ke klidu", informoval deník Le Figaro. V pondělí jej pak čeká setkání se zástupci parlamentu a v úterý se zástupci obcí.

[chooze:article;value:511441]

Násilí odmítá i rodina zastřeleného 17letého Francouze s alžírskými a marockými kořeny Nahela Merzouka, jehož smrt bouře vyvolala. "Přáli jsme si vzpomínkový pochod za Nahela. Pochod, klidně plný vzteku a protestů, ale bez násilí," citovala BBC jednoho z jeho příbuzných.

Jen v noci na pondělí zadržely francouzské bezpečnostní složky 157 lidí podezřelých z výtržností. Oproti 719 zadrženým z předchozího večera jde ale o výrazně méně lidí. Celkem už pak je ve vazbě asi 3 000 výtržníků. Demonstranti volají především po ukončení systémové rasové diskriminace.

Nepokoje ve Francii pokračují. Protesty zasáhly i Belgii:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.