Jourová: Putin bude pykat. EU spustila úřad pro vyšetřování ruských válečných zločinů

V Nizozemském Haagu v pondělí zahájilo činnost Mezinárodní středisko pro stíhání zločinu agrese proti Ukrajině. Fungovat bude v rámci tamní Agentury Evropské unie pro justiční spolupráci známé jako Eurojust, která mu poskytne nejen zázemí, ale i finanční, logistickou a právní podporu.

Středisko má podle vyjádření Evropské komise sehrát klíčovou roli při vyšetřování ruských zločinů na Ukrajině a usnadnit přípravu na budoucí soudní procesy. Pomáhat má například se sdílením a analýzou důkazů.

"Po ruské invazi se na Ukrajině každodenně odehrávají nevýslovné hrůzy. Velmi znepokojivé jsou zprávy o úmyslných útocích proti civilistům, včetně dětí," sdělila k zahájení provozu centra předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Nové centrum má podle ní sehrát klíčovou roli při pohnání viníků před soud.

[chooze:article;value:509011]

Stejně to vidí místopředsedkyně Komise Věra Jourová. "Důkazy o nesčetných mezinárodních zločinech spáchaných Ruskem se hromadí a Putin a jeho nohsledi musí být hnáni k odpovědnosti," napsala na twitteru.

V rámci střediska mají působit vybraní prokurátoři z jednotlivých států, kteří se už teď ruskými zločiny zabývají. "Zúčastnění odborníci budou moci denně komunikovat a spolupracovat na jednotné strategii," vysvětluje výhody nové instituce Evropská komise.

[chooze:article;value:510664]

Za Česko dozoruje vyšetřování ruských válečných zločinů Martin Bílý z Vrchního státního zastupitelství v Praze. "Policejní orgán vede podezření ze spáchání trestného činu použití zakázaného bojového prostředku a nedovoleného vedení boje a z trestného činu válečné krutosti. Vychází zejména z výpovědí uprchlíků z Ukrajiny, přičemž jejich svědectví dále ověřuje a doplňuje o další důkazy," řekl k průběhu vyšetřování pro TN.cz.

"Vedle toho je vedeno vazební trestní stíhání jedné fyzické osoby české příslušnosti, která se měla dopustit na Ukrajině trestného činu plenění v prostoru válečných operací a přečinu služby v cizích ozbrojených silách," dodal Bílý.

Válečné zločiny nesmí být tolerovány, prohlásil ministr zahraničí Lipavský (5/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.