Děti dostaly vysvědčení. Letošní rok byl velmi náročný, popsala ředitelka školy

Poslední červnový den se nesl ve školách ve slavnostním duchu. Pro druháky ze Základní školy Marjánka v Praze učitelky připravily i program. "Připomínáme si, co jsme krásného za ten rok zažili," řekla v rozhovoru ve Snídani pedagožka Regina Nigrinová.

A vypadá to, že si děti letošní školní rok užily. "Hodně se mi to líbilo," popsal jeden chlapeček ze druhé třídy. "Bylo to krásné a dobré," přidala se jeho spolužačka.

[chooze:article;value:510560]

Pozitivně ho hodnotí také pedagogický sbor. I přesto to však byl pro mnohé náročný rok. "Byly malé průšvihy i ty velké. Ale jinak byl rok perfektní," myslí si Nigrinová.

"Letošní školní rok byl skutečně velmi náročný vzhledem k tomu, že k nám nastoupili žáci z Ukrajiny. Takže se vše trošku změnilo, například styl výuky i příprava. Bylo to náročné, ale zvládli jsme to. Myslím, že dneska všichni naši ukrajinští žáci mluví krásně a plynně česky," poznamenala ředitelka ZŠ Marjánka Anna Niklová.

Zatímco prvňáčci se letos těšili ze svého úplně prvního vysvědčení, pro žáky devátých tříd byl pátek tím posledním dnem na základní škole. Žádné obavy však ještě před jeho rozdáním neměla deváťačka Anička, která dosud navštěvovala právě ZŠ Marjánka. "Letos vysvědčení bude fajn. Moc jsem se snažila," vysvětlila.

[chooze:article;value:511420]

Hodnocení za uplynulý rok si v pátek převzalo 1 007 778 dětí navštěvujících základní školy. V případě středních pak zhruba 463 200 tisíc studentů. Vysvědčení si ale vyzvedli mimo jiné potomci ukrajinských migrantů. Kvůli útoku Ruska na Ukrajinu totiž mnozí na jaře 2022 uprchli do Česka. Ministerstvo školství v dubnu zjistilo, že české školy evidovaly celkem 51 281 dětí a žáků uprchlých z Ukrajiny.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.