Bojovníci za lidská práva truchlí. Sestra Martina Luthera Kinga je po smrti

Nejstarší sestra zesnulého Martina Luthera Kinga je po smrti. "Miluji tě a budeš mi chybět, teto Christine," napsala na twitteru neteř Christine Kingové Farrisové Bernice.

Christine zemřela ve čtvrtek ráno ve věku 95 let, uvedlo King Center v tiskové zprávě.

Farrisová přežila mnoho svých blízkých, včetně rodičů, dvou bratrů, švagrové a neteře Yolandy. V roce 1948 absolvovala studium ekonomie na Spelman College, ve stejný den, kdy Martin Luther King získal titul ze sociologie, informuje The Guardian.

[chooze:article;value:511119]

​Po smrti slavného bratra a bojovníka za lidská práva, který zemřel po atentátu v roce 1968, založila s jeho ženou Correttou Scottovou Kingovou pamětní knihovnu MLK. Snažila se zachovat Kingův odkaz, sama se dokonce účastnila i několika hnutí za občanská práva.

"Možná nebyla vždy mezi prvními v pochodu, ale to platilo o mnoha hrdinech hnutí za občanská práva," prohlásil historik Marcellus Barksdale o Farrisové v roce 2009.

Martin Luther King III. na twitteru uvedl, že on, jeho manželka i dcera trávili s tetou její poslední dny. Starší příbuznou obdivoval za to, co ztělesňovala.

"Stejně jako můj táta strávila svůj život bojem za rovnost a proti rasismu v Americe," uvedl. "Vzepřela se přesile, která brzdila příliš mnoho marginalizovaných komunit – stala se lídrem v oblasti občanských práv a uznávanou autorkou. Nepřízeň osudu jí není cizí, teta Christine využila tragédií atentátů na svou matku a bratra k boji za změnu v Americe," dodal.

Devětatřicetiletého Kinga zastřelili na balkóně hotelového pokoje v Memphisu, kde podporoval stávku dělníků. K vraždě se nejprve přihlásil kriminálník James Earl Ray, který byl odsouzen na 99 let vězení. Později však všechno popřel.

Letos zemřel zpěvák Harry Belafonte. Bojoval za práva černochů s Martinem Lutherem Kingem (04/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.