Velká zrada Putina! O tažení wagnerovců měl vědět i generál, kterému věřil

Bláznivý plán osamocených ozbrojenců? Nejspíš nikoli. O plánech wagnerovců dobýt Moskvu věděl podle amerických The New York Times (NYT) vysoce postavený generál Sergej Surovikin. Americké tajné služby se nyní zajímají o to, jestli vzpouře nějak napomáhal, nebo si jen informace o plánech wagnerovců nechal pro sebe.

Podle dostupných informací toho ale nepodnikl dost, aby tažení na ruské hlavní město překazil. Šlo přitom o největší hrozbu pro ruského prezidenta Vladimira Putina, který je u moci už 23 let.

[chooze:article;value:510922]

​"Pokud by byl Surovikin zapleten do událostí uplynulého víkendu, bylo by to potvrzení vnitřních bojů, které charakterizují ruské vojenské vedení od začátku války na Ukrajině," uvádí americký list. A dodává, že v podobném postavení jsou pravděpodobně i další ruští generálové, jejichž jména ale nezveřejnil.

Surovikin byl nejprve velitelem ruských vojenských operací na Ukrajině a zasloužil se například o vybudování obranných linií okupovaného území. V lednu byl sice z pozice šéfa operací na Ukrajině odvolaný, ale stal se z něj zástupce jeho následovníka. Podle NYT si u armády zachoval silný vliv a u vojáků se těší velké oblibě.

V sobotu se upnula pozornost celého světa k Rusku a k wagnerovcům, jejichž ozbrojené konvoje mířily na Moskvu. V kontextu toho, co uvádí americký list, vyvolává rozpaky, jak tehdy Surovikin oficiálně vystupoval podle ruských médií. Wagnerovce totiž nabádal k tomu, aby problémy řešili mírovou cestou.

[chooze:article;value:510917]

​"Vyzývám vás, abyste přestali. Nepřítel čeká, až se naše vnitropolitická situace vyhrotí. V této těžké době nesmíme hrát v jeho prospěch, než bude pozdě. Je potřeba zastavit konvoje, vzít je zpět na místa jejich trvalého rozmístění," řekl mimo jiné v sobotu Surovikin citovaný agenturou TASS.

Bývalého náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého informace o Surovikinovi nepřekvapují. "I když mohl vědět o tom, co Prigožin plánuje, nemusel ho brát vážně. Šéf wagnerovců se vyjadřuje psychopaticky a nedávno stejným způsobem vyzýval i k tažení na Varšavu. Surovikin je také v první řadě voják, jenž plní rozkazy, přestože jeho soukromé názory na věc mohou být odlišné," vysvětluje Šedivý.

"On je sice brutální sovětský generál, ale na druhé straně je dobrý voják a musel velmi dobře pochopit, že ten Prigožinův pokus je odsouzen k nezdaru," dodává bývalý náčelník generálního štábu.

Wagnerovci ukončili povstání a opustili jimi obsazený Rostov na Donu (25. 6. 2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.