Pozor! Velké balení léku na bolest volně v lékárně už nekoupíte

Pokud častěji užíváte lék Ataralgin, měli byste se připravit na velkou změnu. "U přípravku SÚKL schválil změnu způsobu výdeje pro velikosti balení 40, 50 a 60 tablet. S účinností od 1. 7. 2023 budou tyto velikosti balení dostupné v lékárnách pouze na lékařský předpis," řekla TN.cz mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Klára Brunclíková.

Ataralgin je léčivý přípravek s obsahem paracetamolu, který se používá při různých typech bolesti. "Díky obsahu uvolňující složky jej používáme při bolestech zad. Podobná fixní kombinace na trhu není volně dostupná," nastínil lékárník David Gregor.

[chooze:article;value:509048]

"Důvodem tohoto kroku je požadavek Státního ústavu pro kontrolu léčiv, který se tímto nařízením snaží zabránit nadužívání léčivých přípravků s účinnou látkou paracetamol, kam Ataralgin též patří. Konkurence s účinnou látkou paracetamol ve velikosti balení více než 40 tablet byla přeřazena do režimu na lékařský předpis již dříve," vysvětlil Jiří Kalous ze společnosti Glenmark Pharmaceuticals Distribution s.r.o., která Ataralgin vyrábí.

Lidé si tak bez předpisu budou moci v lékárnách zakoupit pouze menší balení (10, 20 a 30 tablet). V tomto případě se nic nemění. "Vzhledem k tomu, že volně prodejné zůstává balení po 20 tabletách, pro nás aktuální opatření nepředstavuje problém z hlediska léčby. Pacienti, kterým vyhovuje a používají ho častěji, si ovšem tím pádem budou muset připlatit nebo se vydat ke svému praktickému lékaři pro recept," doplnil Gregor.

Lékárníci však upozorňují, že lék může i uškodit v případě, že ho člověk nepoužívá správně. "Například při vyšším než doporučeném dávkování, při častějším používání, u lidí s postižením jater nebo při užívání v kombinaci s alkoholem může dojít k poškození jater, přičemž krajním řešením takové situace může být až nutnost jejich transplantace," nastínila mluvčí České lékárnické komory (ČLnK) Michaela Bažantová.

Není to však poprvé, co se mění způsob výdeje léků. "Někdy jde o změnu z výdeje bez předpisu na výdej na recept, jindy je to naopak. Druhá změna byla v nedávné minulosti uplatněna u některých léčivých přípravků na alergii. Balení o menším počtu tablet jsou v současnosti dostupná bez předpisu," sdělila Bažantová.

[chooze:article;value:509925]

"Změna způsobu výdeje léčiv je součástí změny registrace. Ta se často mění i v jiných aspektech, než je dostupnost léku, například indikace (na jaké zdravotní obtíže lze léčivý přípravek použít) nebo věkové omezení," uzavřela Bažantová.

Výpadky léků mají vyřešit měsíční zásoby. Více se dozvíte v následující reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.