Poslanci v prvním čtení schválili obrannou dohodu s USA. Proberou ji ve výborech

O dohodě jednali poslanci v úterý až do noci. Pokračovali ve středu od 15. hodiny. Schůzi provázely dlouhé proslovy zákonodárců hnutí SPD, kteří jsou proti schválení dohody. 

[chooze:article;value:511177]

"Říkáme jasné ne cizím vojákům a cizím základnám v České republice," tvrdil předseda SPD Tomio Okamura. Stejně tak o americké základně v Česku mluvili i ostatní poslanci opozičního hnutí. 

Případným vznikem základny se ale dohoda nezabývá. To ve Sněmovně zdůrazňovali hlavně vládní poslanci. "Jde pouze o podmínky jejich případného působení v České republice, které stejně bude muset schvalovat český parlament," zdůraznil už dříve vojenský analytik Lukáš Visingr.

Okamura chtěl smlouvu odmítnout hned v prvním čtení. Proti ale byla sněmovní většina. Místo toho ji poslala do zahraničního a obranného výboru. Ten ji probere v příštích 20 dnech a na jednání Sněmovny se vrátí ještě v červenci.

[chooze:article;value:510984]

Pro dohodu jsou všechny vládní strany i velká část opozičního hnutí ANO, včetně předsedy Andreje Babiše a šéfky poslaneckého klubu Aleny Schillerové. 

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) je na schválenou smlouvu podle svých slov hrdá. "Vztahy mezi ČR a USA jsou v té nejlepší formě od doby, kdy byl naším prezidentem Václav Havel. Chceme s USA pokračovat v budování silného partnerství ve všech oblastech obrany," uvedla. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.