MAPA: V lesích už roste celá plejáda hub. Stačí vědět, kam vyrazit, radí odborníci

[chooze:gallery;value:32238]

​​Houbařská sezona už se rozjela a v lesích je možné najít celou plejádu letních hub. "Objevuje se klouzek modřínový a zrnitý, hřib dubový, hřib kovář, koloděje, kozáci duboví a březoví. Už jsou i holubinky a žampiony. Na stromech bývá třeba i sírovec žlutooranžový," řekl TN.cz mykolog Libor Tmej.

Pokud se na houby chystáte, je však důležité vědět, kam vyrazit. Ne všude byste totiž na mě mohli natrefit. Mykologové například radí vyrazit do vyšších poloh a některých příhraničních oblastí.

[chooze:article;value:507797]

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) jsou nyní dobré podmínky pro růst hub třeba na Prachaticku, Českokrumlovsku a Českobudějovicku. Neprohloupí však ani houbaři, kteří se vydají na Trutnovsko.

Naopak nejmenší šanci něco najít mají lidé na Domažlicku a Tachovsku nebo například na Sokolovsku a Karlovarsku. "Rostou daleko od sebe. Není to úplně na koše," nastínil Tmej.

Mykologové však letošní sezonu zatím nehodnotí příliš pozitivně. Právě ochlazení a přeháňky, které tento týden pár dnů Českou republiku čekají, vítají s nadšením. "Chtělo by to více deště. Bylo moc velké teplo a zasychá to," sdělil TN.cz mykolog Libor Hejl.

Rostou vám na zahradě smrži? Na těchto houbách můžete pořádně vydělat:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.