Léky si s eReceptem vyzvednete i v Chorvatsku. Přijímá ho 1 300 lékáren

Vyzvednout si léky na předpis v zahraničí mohou Češi od 12. června, kdy začalo přeshraniční elektronické recepty přijímat Polsko. Nyní si mohou lidé svou medikaci koupit i v chorvatských lékárnách, uvedl Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

"Aktuálně je na seznamu 1 340 chorvatských lékáren, kde je možné uplatnit český eRecept. Lékárny jsou i ve městech, která Češi ze svých cest dobře znají, a to například Záhřeb, Split, Dubrovník, Zadar a další," řekla ředitelka SÚKL Irena Storová.

[chooze:article;value:508250]

Uplatnění českého eReceptu v zahraničí

Seznam lékáren, kde přijímají české eRecepty, naleznete zde. Vše funguje jako v České republice, navíc ale musíte ukázat občanský průkaz nebo cestovní pas. "Při výdeji se pak farmaceut bude orientovat podle léčivé látky, obchodní názvy léčiv se totiž mohou v různých zemích lišit," upozornila mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Klára Brunclíková.

"Stejně jako u léků vydaných na listinný recept pacient za léky v lékárně zaplatí a následně bude kontaktovat svou zdravotní pojišťovnu," dodala Brunclíková. I nadále však platí, že mohou lidé uplatňovat papírové recepty ve všech státech Evropské unie.

Pokud se při výdeji léků v zahraničí objeví nějaký problém, mohou se lidé obrátit na hotlinku +420 605 660 997 nebo na e-mail info@nixzd.cz, případně mohou vyplnit kontaktní formulář na této adrese.

Měsíční zásoby mají vyřešit výpadky léků. Zvýhodní se tak velké lékárny:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.