"Zachránili mi život," říká Krampol. Na české lékaře nedají celebrity dopustit

[chooze:gallery;value:32199]

Přestože na ně míří světla reflektorů, musí k lékařům docházet stejně jako ostatní. Mnohým ze slavných české zdravotnictví zachránilo život a pějí na něj samou chválu. Respekt podle nich patří hlavně lékařům a zdravotním sestřičkám, kteří bohužel nejsou ohodnocení, tak jak by si zasloužili. Podle Jiřího Krampola je zdravotníků málo a nemocných stále přibývá, což může být problém. I herec Ivan Vyskočil je ohledně budoucnosti zdravotní péče v Česku poněkud skeptický, bojí se totiž vládních škrtů v této oblasti. 

Naše zdravotnictví je špička

Většina celebrit je s českým zdravotnictvím velmi spokojená. "Já si myslím, že je na vysoké úrovni. Aktuální stav je ideální cesta, základní zdravotní péče hrazená z pojištění a nadstandardní doplňkové služby si každý hradí sám. Ale já tyto služby moc nevyužívám, i to normální se mi zdá špičkové," prozradil redakci TN.cz moderátor Aleš Háma.

[chooze:article;value:506185]

S ním souhlasí i zpěvačka Heidi Janků. "Já jsem spokojená. Dlouhodobě se totiž léčím, mám svou paní doktorku a mám výborného praktika, takže já si nemůžu stěžovat. Jsem dokonce i na bioléčbě. Cítím se hlídaná, chodím pravidelně na kontroly, takže já jsem opravdu spokojená," řekla oblíbená zpěvačka. 

I Felix Slováček si péči doktorů a sestřiček nemůže vynachválit a český systém veřejného zdravotnictví mu vyhovuje. "Já jsem se zdravotnictvím teda spokojený. Jsem v péči pražského IKEM a tam je vždycky překvapivé, jak jsou příjemní. Myslím si, že o zdraví lidí se má starat stát," vysvětlil Slováček.

Ivan Vyskočil je naopak rád, že lékaře skoro nemusí využívat. "Já vám něco povím. S českým zdravotnictvím mám zkušenosti dobré, protože mi zaplaťpánbůh, musím to zaklepat, skoro nic není. Jsem dědek nechutně zdravej," zasmál se herec.

[chooze:poll;value:2aad1bdef64ed16ab4e85a37889b12eb2e1d5c08]

Zachránili mi život, říká Krampol 

Za to herec Jiří Krampol nedá na své lékaře dopustit. V poslední době bojoval s velkými zdravotními problémy a v nemocnici ho dali dohromady, proto je velmi vděčný. "Já mám s českým zdravotnictvím ty nejlepší zkušenosti, protože chodím do Nemocnice Na Františku, kde jsem kvůli svým průduškám byl hned několikrát. Myslím, že takovou péči mají ve světě málokde. Lékaři jsou tam příjemní a úžasní, sestřičky skvělé, můžu pět jenom chválu," řekl Krampol.

"Průser je na našem zdravotnictví ale ten, že zdravotníků je málo a nemocných přibývá, což je smutné. Já ale na svou nemocnici nedám dopustit, protože říkali, že to je konečná, a nakonec ne. Moc děkuju, nebýt pana profesora Špačka, tak už tady nejsem, zachránili mi život. Ženě ho tam zachránili dokonce třikrát," dodal herec.

[chooze:article;value:505280]

Špatné zkušenosti se zdravotnictvím přesto v paměti najde. Spokojený nebyl hlavně s psychiatrickou léčebnou v Bohnicích, kde byla v minulosti hospitalizována jeho manželka. "Když ještě před třemi lety žila žena, tak byla v Bohnicích, protože měla příšerné deprese a bolesti, tam byl tak nepříjemný personál, to jsem si říkal... Já jsem cholerik a nechtěl jsem tam udělat žádný malér," zavzpomínal herec.

Vládní škrty jsou hrozba, platy doktorů jsou už tak malé

Špatných zkušeností s lékaři mají však celebrity opravdu pomálu, proto jim vadí, že lékaři pobírají poměrně nízké platy. "Já nepochopím, proč jsou lidé ve zdravotnictví tak špatně placení a proč jiné profese, které jsou s lékaři nesrovnatelné, jsou na tom třikrát lépe," upozornil Krampol.

S tím souhlasil i Ivan Vyskočil, který se obává dalších vládních škrtů. "Když slyším, jak ty naši potentáti zas budou šetřit a zase vezmou ze zdravotnictví a důchodcům, tak se bojím. Jestli už teď na tom zdravotnictví není finančně úplně dobře, jako například platy doktorů a sester, tak na tom bude akorát ještě hůř," podělil se herec o svůj skeptický názor.

[chooze:article;value:488779]

Podle Heidi Janků by se Čechům mohly nízké platy lékařů vymstít. "Myslím, že u nás jsou výborní doktoři, akorát nejsou ohodnocení, jak by měli být vzhledem k tomu, že zachraňují životy. Mohou proto odejít do zahraničí, kde dostanou víc," svěřila se popová ikona.

Někdy přechází i do soukromých ordinací a lidé si pak musí zaplatit nadstandardní péči. "Myslím si ale, že u soukromých lékařů nedochází k nějakým velkým platbám, protože i oni spolupracují s pojišťovnami, takže to není něco, co by si Češi nemohli dovolit," vysvětlila populární zpěvačka.

Srovnání s lékaři za hranicemi

Většina celebrit nemusela v zahraničí doktory nikdy vyhledat, a proto úroveň tamní péče raději nechtějí hodnotit. "V zahraničí jsem u žádného specialisty nikdy nebyla, takže to nemohu srovnávat," reagovala Heidi Janků.

"Já jsem v nemocnicích v jiných zemích nebyl, takže nevím, jak to tam chodí. Různě si na to asi stěžují v Americe, kde zaplatí za každý beďar, ale já jsem nikde nebyl. Jsou tam ale určitě dobří doktoři a špatní doktoři, tak jako u nás," zhodnotil Vyskočil.

[chooze:article;value:507100]

Za to Jiří Krampol má s akutními zákroky v zahraničí bohaté zkušenosti. Podle něj je české zdravotnictví ve srovnání s jinými státy špičkové. "Já si myslím, že oproti jiným zemím máme skvělé zdravotnictví. Já jsem procestoval 42 zemí, třeba v Americe, pokud nemáte zaplacené pojištění, tak vám dají jen první pomoc a normálně vás vyhodí na ulici," popsal herec.

"V Rusku, teda ještě v SSSR, jsem zažil návštěvu doktora, která je normálně na filmovou povídku. My jsme byli v poušti a odborného asistenta režie Zelenku chytl zub, no a tak jsme jeli asi 70 kilometrů k zubaři. Tam byla taková nízká budova a ozýval se z ní zpěv a do toho zněla vrtačka. Tak jsme vešli dovnitř, zaklepali a tam seděl úplně ožralý zubař a měl tam brusku na nožní pohon a s ní vybrušoval sponu z plexiskla," popsal situaci Krampol.

[chooze:article;value:497201]

"Když nás viděl, zvedl se a šel k obří lednici, kde bylo asi padesát lahví vodky. Měl tam takový stůl jako z amerického baru a po tom nám každému poslal flašku. Tak jsme si ťukli a vyhnal nás s ostatníma na chodbu. A tím vrtákem, kterým obrušoval to plexisklo, Zelenkovi upravil osmičku. Z té ordinace se pak ozývalo něco jako ta skladba o věčném utrpení Židů," podělil se herec s jedním ze svých mnoha zážitků.

"A pak podruhé, to jsem nezažil já, to vím z vyprávění, jak točili v tajze a byly tam nějaké výbuchy. A jak to ti jejich pyrotechnici neuměli, dali tam větší nálož a jeden z našich zvukařů přišel o sluch. Tak ho poslali k doktorce, ta mu prdla aspirin a řekla, že tajga je mocná, že ho vyléčí. Dodneška nevím, jestli na to ucho slyší," zasmál se Krampol.

Nejsem hamižná, šlo mi o princip. Vondráčková vysoudila vyšší důchod (5/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.