Těžká rána pro českou kulturu. Zemřely dvě významné osobnosti divadelního světa

O smutném odchodu Jakuba Hyblera informoval 26. června portál Divadelní noviny jeho dlouholetý kolega Tomáš Procházka ze skupiny Handa Gote research & development, za jejímž zrodem stál společně s několika členy i Hybler. Ten se dlouho potýkal se zákeřnou nemocí.

Jen o den později přišla další zdrcující zpráva, zemřel ředitel Městského divadla v Jablonci nad Nisou Pavel Žur. "S lítostí oznamujeme, že 27. června 2023 nečekaně zemřel pan Pavel Žur, člen městského zastupitelstva, ředitel Městského divadla v Jablonci nad Nisou a sbormistr DPS Vrabčáci," oznámil na webu města primátor Jablonce nad Nisou Miloš Vele (ODS).

[chooze:article;value:509783]

"Za jeho dlouholetou a obětavou práci pro město i společnost mu děkujeme," dodal primátor. Smrt Pavla Žura přitom přišla jako rána z čistého nebe. "Šlo o náhlou srdeční příhodu. Je nám to moc líto," doplnila pro redakci TN.cz tisková mluvčí města Jana Fričová. 

Oba muži se neodmyslitelně zapsali do podoby české kulturní scény. Zatímco Hybler se divadelní svět pokoušel propojit s tím technickým a podílel se na desítkách inscenací, intermediálních projektů, výstav a instalací, Žur svůj život zasvětil českým umělcům. Do jabloneckého divadla dovedl například Lucii Bílou nebo Evu Urbanovou. Během jeho vedení uvedlo divadlo desítky inscenací.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Lucie Bílá (@luciebila)

Se svým kamarádem se Bílá rozloučila krásným vzkazem. "Ani ve snu by mě nenapadlo, že se vidíme naposledy. Děkuji za všechno, Pavlíčku," napsala zpěvačka na svůj instagram. Své sbohem mu daly i děti, kterým v Jablonci dělal sbormistra.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.