Poslanci si sněmovní prázdniny neužijí. Budou bojovat o úspory i penze

Místo pláže poslanecká lavice, místo chladivého nápoje hlasovací zařízení, takový recept má vláda na to, aby se její klíčové návrhy stihly projednat včas. "Někteří poslanci by si měli do svých diářů zapsat, že sněmovní prázdniny nemusí být," upozornil vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL).

A řada z nich se už do proškrtávání dovolené poslušně pustila. Poslanci tak poprvé po řadě let stráví léto stejně jako většina lidí, kteří už odrostli školním lavicím, prací. 

"Já osobně s tím počítám a věřím, že i moji kolegové z poslaneckého klubu," vzkázal první místopředseda hnutí STAN Lukáš Vlček. "Jsme připraveni udělat všechno pro to, aby to bylo schváleno," přidal se předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek (Piráti).

[chooze:article;value:509469]

"Sněmovní prázdniny obvykle začínají v polovině července a končí na konci srpna. V tuto chvíli je ale jednání sněmovny naplánované až do konce července," vysvětlila předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). "Jsme ochotni tady být vlastně pořád. Neumím teď odhadnout, jak jednání bude probíhat, můžeme se třeba dostat k nějaké dohodě, třeba i opozice uzná, že ty problémy tady jsou a je potřeba je řešit," dodala.

Jenže opoziční poslanci s dohodou prý nepočítají. Raději také škrtají letní program a připravují se na vleklé obstrukce. "Hnutí ANO bude proti tomu bojovat, seč mu síly budou stačit," avizovala předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

"Určitě tam budou dlouhé projevy, samozřejmě předložíme velkou řadu pozměňovacích návrhů," sdělil poslanec SPD Jan Hrnčíř. 

[chooze:article;value:510984]

Upravovat podobu konsolidačního balíčku ale chtějí i některé koaliční strany. "V tom, co předložilo ministerstvo financí na vládu, my vidíme odchylky oproti té dohodě," řekl Michálek. "Ministerstvo je velmi benevolentní vůči obcím, které mají velký počet hazardních automatů na svém území. A jsou tam ještě další změny," doplnil.

Piráti chtějí, aby balíček vláda ve středu při jeho schvalování ještě upravila. Moc nadějně to pro ně nevypadá. "Nemůžu to vyloučit," přiznal ale ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Pokud kabinet změny neudělá, Pirátům k jejich prosazování nezbude nic jiného než pozměňovací návrhy, což znamená další průtahy v projednávání.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.