Europoslanci měli kvůli normě o ochraně přírody čelit vydírání a vyhrožování

Norma o ochraně přírody vyvolala v nejsilnější frakci Evropského parlamentu doslova zemětřesení. Šéf politické skupiny Manfred Weber se prý pro její zamítnutí neštítil udělat téměř cokoliv.

"Manfred Weber vydírá své vlastní členy EPP politickými odvetnými opatřeními, včetně vyloučení z EPP, pokud budou hlasovat pro normu o ochraně přírody. Jaká známka slabosti," posteskl si europoslanec Pascal Calfin.

Kdo chtěl nařízení přesto podpořit, nesměl se prý zúčastnit hlasování ve výboru a místo něj frakce povolala náhradníka.

[chooze:article;value:510346]

"V podstatě každého, kdo s tím zákonem si dovolil souhlasit, tak rovnou nahradili někým z té agrárnické lobby," prohlásil eurosposlanec Mikuláš Peksa (Piráti).

Podle Webera norma ublíží unijním zemědělcům, kterým ubere část půdy. To by prý mohlo vést ke snížení produkce a tudíž i růstu cen potravin. Nařčení z výhrůžek ale odmítá stejně jako jiní vysoce postavení politici ve frakci. "Nešlo o žádný nátlak. Mluvili jsme s kolegy, když řekli, že se na to necítí, nahradili jsme je. Nesouhlasím s žádným obviněním našich kolegů," řekl europoslanec Peter Liese z německé CDU.

[chooze:article;value:509292]

Norma míří hlavně na obnovu přirozených ekosystémů, tedy například remízků nebo mokřadů. Kritikům vadí, že Komise dostatečně neposoudila dopady, které by krok mohl mít. "Aby z 20 procent byly obnoveny již do konce roku 2030 a stoprocentně obnoveny do roku 2050. Potíž toho návrhu je právě v těch nástrojích, v tom jakým způsobem Komise to řešení navrhla," myslí si europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

Norma v úterý jen těsně neprošla přes výbor pro životní prostředí, Weber může být spokojen. Všichni poslanci jeho frakce hlasovali proti. Konec nařízení to ale neznamená.

Návrh nyní míří na plénum Evropského parlamentu. Pokud dostane zelenou, budou mít slovo ještě členské státy. V opačném případě ho bude muset přepracovat Evropská komise.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.