Česká armáda oslaví 30 let. TN Live bude u toho i se zajímavými experty

"Přestože máme prvky armády, jako je například stíhací letectvo, které je vyzbrojené západní moderní technikou na úrovni, tak u celé další řady složek armády to tak není," vysvětlil bezpečnostní expert Milan Mikulecký.

Největší dluh máme podle odborníků u 7. těžké brigády, která má techniku ještě z dob 70. let. 

V roce 1993 měla armáda přes 33 tisíc vojáků z povolání. Rok od roku se ale počty vojáků z povolání začaly snižovat a už v roce 2001 jich bylo necelých 21 tisíc. Dnes jich má armáda přes 26 500.

"Dnešní armáda je armáda, která je schopná bojovat. To před těmi 30 lety rozhodně nebylo. Branci chodili na základní vojenskou službu a nebylo to rozhodně něco, kde by se připravovali na ten boj tak jako naši vojáci dneska," poznamenal Mikulecký. Povinná vojna byla pak definitivně zrušena na konci roku 2004. 

[chooze:article;value:510906]

Afghánistán, Kosovo, Albánie, Irák nebo Írán, čeští vojáci byli součástí i několika zahraničních misí. "Ta bojová zkušenost spolu ve spojení s tou alianční zkušeností a s moderním vzděláním naše vojáky posunula na tu úroveň, že dneska není rozdíl mezi americkým a českým vojákem," upozornil Mikulecký.

Přes 20 let se do armády v podstatě neinvestovalo, takže má současná ministryně obrany Jana Černochová (ODS) co dohánět. "Je to obrovský dluh, vnitřní dluh, který máme. Je zapotřebí to změnit," avizovala.

V příštím roce proto bude resort obrany hospodařit se zhruba 146 miliardami korun.

TN Live bude u toho

Speciální studio k oslavám začne už v devět hodin ráno. "Na pražské náplavce už zítra vyroste studio TN Live, kam si budeme zvát exkluzivní hosty z Armády České republiky," prozradil v úterý vedoucí redakce pro program TN Live Martin Synek.

[chooze:article;value:509924]

Pozvání přijali instruktoři na boj zblízka, kynologové i zástupci elitních výsadkářů. K tomu ale i řada dalších příslušníků armády.

"S hosty nahlédneme do zákulisí české armády a zjistíme, v jakém je vlastně stavu. Zároveň divákům nabídneme také jedinečné živé záběry přímo z centra dění," sdělil moderátor Lukáš Richtár.

TN Live můžete sledovat ve středu od devíti až do 18 na webu TN.cz, videoportálu Voyo nebo pod modrým tlačítkem na HBBTV.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.