Češce Heleně zavraždili ve Francii bratra. Od policie dostala mobil údajného vraha

Z toho se Helena M. jen tak nevzpamatuje. S bratrem měla výborný vztah, on však přišel před rokem ve francouzském Bordeaux o život. "V listopadu 2021 mu jeho kamarád nabídl, ať s ním odjede do Francie, že tam budou pracovat. Bratr souhlasil a odjel," líčí příběh svého sourozence Helena M.

Ladislav s kamarádem se dočasně ubytovali v kempu. Než se přestěhovali do bytu, stala se 16. června tragédie. ​​"Bratr byl dvakrát bodnut zezadu a na místě zemřel," popisuje okolnosti neštěstí sestra zemřelého.

Smutná zpráva se k ní dostala až s několikadenním zpožděním. "Dozvěděli jsme se to od kamaráda, který tam s bratrem jel. Obrátila jsem se proto na Policii ČR v Přerově. Musím říci, že naši policisté byli velmi ochotní a plní pochopení. Dělali, co bylo v jejích silách, aby něco zjistili. Na české straně žádná informace ze strany Francie nebyla. Až paní z konzulátu mi vysvětlila, že jejich chyba to není. Česko má s Francií dohodu, že si obě země budou vzájemně sdělovat, pokud se něco stane jejich občanům," vysvětluje Helena M.

[chooze:article;value:508532]

​Skutečnost, že na francouzské straně mohlo dojít k pochybení, naznačují informace z tiskového oddělení českého ministerstva zahraničí. "Podle Vídeňské úmluvy o konzulárních stycích mají úřady v cizím státě informovat bez prodlení konzulární úřad, v jehož obvodě smrt nastala," uvádí ministerstvo.

"Neumím popsat, co jsem v tu chvíli cítila, natož má matka. Než se to všechno vyřídilo přes úřady, jak to s bratrem je, uběhlo pár týdnů. Pak jsme začali řešit převoz těla nebo kremaci. Musela jsem sehnat peníze, abych mohla aspoň kremaci zaplatit a dostat bratra domů. S tím mi naštěstí pomohl můj zaměstnavatel a já jsem mu za to nesmírně vděčná, protože sama tolik peněz nemám a maminka je v důchodu," vysvětluje sestra zavražděného, která si v práci musela vzít bezúročnou půjčku, aby mohla kremaci zaplatit.

[chooze:article;value:483753]

Ke kremaci mělo dojít podle referentky z českého konzulátu ve Francii Kamily Namaoui loni 7. září. "Zastupitelský úřad asistoval příbuzným podle jejich požadavků včetně ověření informací o místě, kde se nachází tělo," uvádí tiskové oddělení ministerstva zahraničí.​

Ani kremací ale smutná anabáze pro pozůstalé neskončila. "Koncem loňského roku mi byla doručena část bratrových věcí, včetně batohu a oblečení. Další část s telefonem a peněženkou přišla až letos v květnu. Po otevření toho telefonu nastal šok. Zjistila jsem, že telefon není bratra, ale člověka, co ho zabil. Nelze popsat slovy ten pocit, bylo to zkrátka šílené," připomíná nešťastná Helena M. 

Pozůstalé začala také ve Francii zastupovat advokátka Lucie S. Ta Heleně M. letos v únoru potvrdila, že smrt jejímu bratrovi způsobily dvě bodné rány do zad, a uvedla, jaká je vyšetřovací verze případu. "V osudný den Ladislav P. popíjel se dvěma dalšími muži. V jednu chvíli jeden z nich, Genadij H., vytáhl nůž a chtěl ostatní napadnout," vysvětluje advokátka.

Podle sestry zavražděného byl podezřelý dopaden asi měsíc po neštěstí v Portugalsku a nyní by měl ve Francii pobývat ve vyšetřovací vazbě. Advokátka k tomu dodává, že francouzská justice nyní čeká na psychiatrický posudek údajného vraha.

Ten ale není tím jediným, o koho se úřady ve Francii v souvislosti s neštěstím zajímají. "Grégory F. je vyšetřován, protože pachateli nebo spolupachateli trestného či teroristického činu poskytl ubytování, místo k odpočinku a prostředky k obživě, které mu umožnily vyhnout se odhalení nebo zatčení," dodává advokátka.

Francie uvažuje o kamerách s rozpoznáním obličeje. Zvýší to tak bezpečnost na olympiádě (1/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.