Dovolená v Polsku zdražuje. U tamního moře se ale dá i ušetřit

Polsko je nové Chorvatsko a krásy Baltského moře se i díky relativně nízkým cenám vydává poznávat stále více Čechů. Inflace ale zasáhla i našeho severního souseda a některá místa už jsou stejně drahá jako tradičnější dovolenkové destinace, upozornil web stanice Polsat News.

Týká se to například Sopot. Většina tamních penzionů si účtuje 2 600 zlotých (asi 14 000 korun) za tři noci. To už je cena, za kterou se můžete ubytovat v hezkém chorvatském penzionu.

Polské město ale stejně už teď zaplavily davy turistů. Neláká totiž turisty, kteří chtějí šetřit, ale ty, kteří si hodlají dovolenou užít a utrácet. Nabízí totiž spoustu kulturních akcí a různých atrakcí.

[chooze:article;value:507293]

Že se k Baltu vydává stále více Čechů, si povšimla i polská média. Právě takzvané Trojměstí, tedy Gdaňsk, Gdyně a Sopoty, je nejoblíbenější destinací. V oblasti už nyní mají obsazenou přes polovinu apartmánů, zjistil web trojmiasto.pl. Místa si lidé rezervovali už před rokem.

I tento portál ale poznamenal, že ceny v této oblasti rostou. Levněji je například na ostrově Volyň. "Hororové účtenky vás nečekají," vzkázala servírka z města Międzyzdroje. Například tradiční rybu na místě seženete i za 40 zlotých (asi 210 korun).

Zájem Čechů roste

"Zájem o cesty do Polska od loňského roku u našich zákazníků zvýšil dvojnásobně. Na atraktivitě našich sousedů přidává blízká vzdálenost, cestu lze pohodlně absolvovat autem," řekla TN.cz mluvčí cestovní agentury Invia Jiřina Ekrt Jirušková.

Navíc se vzhledem k podobnosti jazyků mohou vcelku jednoduše domluvit. "A dalším velmi důležitým důvodem, proč vyrazit do Polska, je pro Čechy určitě cenová dostupnost. Většina služeb, ať už se jedná o ubytování, restaurace, či zábavní atrakce, je zde o něco levnější než u nás," poznamenala Jirušková.

Nejčastěji se v Polsku vydávají Češi k Baltu. Zajímají je ale i Sudety, Krakov, Dolní Slezsko či polské Tatry. "Nejčastěji volí klienti ubytování s polopenzí či pouze se snídaní. Nejoblíbenější kategorií jsou čtyřhvězdičková zařízení (41 %), případně tříhvězdičková (37 %)," přiblížila mluvčí. "V průměru Češi utratí za zájezd do Polska 8 800 Kč na osobu. Většinou si klienti prostřednictvím cestovní kanceláře zakupují v Polsku pouze ubytování a stravovací program. Dopravu volí nejčastěji vlastní," dodala.

Levná jsou podle ní například město Łeba či vesnice Pogorzelica u Baltu. "Češi mají v Polsku zájem spíše o levnější destinace," doplnila.

Nová měna i dražší jídlo. Na dovolené v Chorvatsku vás čeká spousta změn:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.